NEOČEKIVANI PROBLEM

Hrvatska bi mogla skupo platiti Trumpovu pobjedu

16.11.2016 u 06:27

Bionic
Reading

Neočekivana pobjeda Donalda Trumpa na američim predsjedničkim izborima dovela je do velikog komešanja na financijskim tržištima. Američki je dolar nakon početnog slabljenja krenuo u suprotnom smjeru, zabilježivši snažan rast. Istovremeno, cijene obveznica nakon kratkotrajnog rasta našle su se na silaznoj putanji, što nikako ne odgovara Hrvatskoj, kojoj zbog toga prijeti rast cijene zaduživanja

U proteklih tjedan dana svjetska financijska tržišta pokazala su veliku ćudljivost. Prva psihološka rekcija na šokantni ishod predsjedničkih izbora bio je oštar pad američke valute, ali nakon otrežnjenja dolar se brzo oporavio i u nekoliko dana ojačao više od 4 posto u odnosu na euro.

S druge strane, cijene obveznica i zlata su nakon početnog rasta počele naglo padati. Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa, navodi tri glavna razloga za ovako naglu promjenu očekivanja investitora.

Brzo otrežnjenje nakon izbornog šoka

U prvom redu ističe promjenu Trumpove retorike nakon izbora. Umjesto radikalnih i neprovedivih ideja, prevladali su poziv na zajedništvo i čak zahvala Hillary Clinton za njezin dugogodišnji rad u državnoj administraciji. Zato je na financijskim tržištima brzo došlo do otrežnjenja. Investitori su shvatili da Trumpova pobjeda nije nikakva tragedija te da Trump nakon izbora neće biti isti onaj iz predizborne kampanje.

Dodatni optimizam izazvale su najave nekih Trumpovih poteza koji bi mogli potaknuti američki gospodarski rast. Naime, neka od glavnih Trumpovih predizbornih obećanja odnosila su se na smanjivanje poreza, masovna ulaganja u infrastrukturu te smanjivanje američkog trgovinskog deficita (npr. s Kinom i Meksikom). Ako bi došlo barem do djelomičnog ispunjenja navedenih obećanja, vjerojatno bi došlo i do ubrzanja gospodarskog rasta u SAD-u, što bi se pozitivno odrazilo na vrijednost dolara.

Njujorška burza je relativno brzo preboljela financijski šok koji je donijela Trumpova pobjeda
Izvor: Reuters

Otrežnjenje nakon prvobitnog šoka uklonilo je i bojazan da će eventualna Trumpova pobjeda donijeti nestabilnost zbog koje će doći do nove odgode podizanja kamatnih stopa. Sudeći po sadašnjim informacijama vrlo je izgledno da će Federalne rezerve podići kamatne stope idući mjesec. Na temelju toga, na svjetskom tržištu valuta (Forex) pojavila se nova potražnja za američkom valutom koja trenutno jača.

Zbog svega navedenog analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi na temelju očekivanja o podizanju kamatnih stopa i pozitivnom utjecaju nove američke administracije na gospodarstvo, u idućim tjednima moglo doći do nastavka jačanja dolara.

U utorak dolar u minusu

Dolar je skliznuo u utorak na međunarodnim tržištima s 11-mjesečnih najviših razina prema košarici valuta, nakon gotovo 3-postotnog skoka od prošlotjedne pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, a razlozi bi mogli biti oprez ili tek kratki predah investitora. (H)

Hoće li se trend jačanja nastaviti i u idućoj godini, ovisit će o prvim Trumpovim potezima na mjestu predsjednika te planovima američke, ali i europske centralne banke u prvom kvartalu iduće godine.

Slično mišljenje imaju i analitičari Raiffeisen banke, koji smatraju da su financijska tržišta relativno brzo proradila ‘šok’ oko ishoda predsjedničkih izbora u SAD-u.

'Budući da se pokazatelji zaposlenosti i kretanja inflacije u SAD-u približavaju ciljnim razinama FED-a, čak i ako se FED odluči za zadržavanje referentne kamatne stope na postojećoj razini u prosincu, to ne bi trebalo značajnije utjecati na kretanje valutnog para euro/dolar u srednjem i dugoročnom razdoblju', ističu analitičari Raiffeisen banke, koji zato i dalje očekuju snažnijem dolaru u odnosu na euro u narednim tromjesečjima.

Cijene obveznica tonu, prinosi rastu


Neočekivani ishod američkih predsjedničkih izbora uzburkao je i svjetska tržišta obveznica na kojima je došlo do oštrog pada cijena, uz rastuće prinose vodećih svjetskih izdanja. Prinos na američku državnu obveznicu 10-godišnjeg dospijeća premašio je razinu od 2,28 posto dok je njemačka državna obveznica istog dospijeća slijedila trend zabilježivši rast prinosa do 0,39 posto što je najviša razina od veljače ove godine.

Prinosi na hrvatske državne obveznice kojima se trguje u inozemstvu porasli su još i više od svojih njemačkih i američkih pandana. Prinos na najdužu hrvatsku obveznicu, onu koja dospijeva 2025. godine krajem prošlog tjedna prvi put nakon dva i pol mjeseca preskočio je okruglih 3 posto, a na samom početku ovog tjedna se prvi put u zadnja tri i pol mjeseca uzdignuo iznad 3,30 posto. Time je u samo tri radna dana porastao za više od pola postotna boda!

To je loša vijest za Ministra financija Zdravka Marića, jer nastavak ovakvih trendova znači i više kamatne stope kod budućih zaduženja. A upravo iduće godine rastu potrebe za zaduživanjem jer za podmirivanje javnog duga trebati osigurati čak 27 milijardi kuna.
452153,452536,452441,451975