visoke rezervacije

HPB zbog Agrokora izgubio 64,5 milijuna kuna

31.07.2017 u 09:45

Bionic
Reading

Hrvatska poštanska banka je u prvom polugodištu 2017. iskazala gubitak od 64,5 milijuna kuna što je rezultat pogoršanja boniteta grupe Agrokor i povezanih osoba i izdvojenih rezervacija po tim izloženostima u visini 187 milijuna kuna

HPB je u posljednje dvije godine prepolovila izloženost grupi Agrokor, a da nisu izdvojene sadašnje rezervacije dobit prije poreza iznosila bi 122 milijuna kuna (neto dobit 100 milijuna), priopćeno je iz banke. 

Operativna dobit iznosi 172,4 milijuna kuna i za 20,4 milijuna kuna je niža nego u istom razdoblju 2016. kada su ostvareni značajni jednokratni efekti, npr. dobitak od prodaje dionica VISA Europe od 33,5 milijuna kuna.  

Novi klijenti koje je HPB privukla prošle godine snažno pridonose porastu temeljnih prihoda banke tijekom 2017. Neto kamatni prihod u prvom polugodištu iznosi 264,8 milijuna kuna, 7,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a uz porast od 6,5 posto neto prihod od provizija i naknada dosegnuo je 93,3 milijuna kuna. I kamatni i prihod od naknada najbolji su polugodišnji rezultati u posljednjih sedam godina.

Rezerviranja su više nego udvostručena (+128,2 posto) što je posljedica izdvajanja za izloženost grupi Agrokor i povezanim osobama. U skladu sa smjernicama Hrvatske narodne banke i temeljem procjene budućih novčanih tokova prema dostupnim informacijama koje za dio dužnika iz ove grupe nisu konačne niti potpune, formirane su rezervacije od 187 milijuna kuna.

 Imovina je zanemarivo smanjena na 19,3 milijarde kuna, pri čemu je dinamika rasta plasmana ograničena kapitalnom pozicijom. HPB je već nekoliko mjeseci na granici tržišnog udjela od pet posto, a daljnji bi rast značio dodatni kapitalni zahtjev od 1,5 postotnih bodova što bi Banku dovelo na  samu granicu adekvatnosti kapitala. Buduće aktivnosti vezane uz kretanje bilance bit će determinirane kapitalom.

Primljeni depoziti porasli su 0,7 posto, dio oročenih depozita stanovništva prelio se na a vista račune, dok u korporativnom segmentu rastu oročeni depoziti. Banka je na raspolaganju imala više nego dovoljno ostalih izvora te je vratila dio primljenih kredita.

Kapital iznosi 1,8 milijardi kuna. Zahvaljujući smanjenju izloženosti rizicima i povećanju regulatornog kapitala temeljem zadržane dobiti 2016., stopa adekvatnosti kapitala 30. lipnja 2017. prema preliminarnim podacima iznosi oko 17 posto.