REFORMA

HOK mora smanjiti rashode za 10 posto

25.11.2010 u 15:36

Bionic
Reading

'Kvalitetnijim i racionalnijim korištenjem sredstava iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) želimo stvoriti mrežu ljudi koji će usmjeravati aktivnosti gospodarske diplomacije', rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač, u četvrtak na sjednici Vlade, predstavljajući reformu komorskog sustava

Izrađivat će se cjeloviti i zajednički planovi rada, odnosno HGK i Ministarstvo gospodarstva, pojasnio je ministar, ali i lokalne jedinice, morat će raditi zajedno.

Sve ove promjene predviđene u planu restrukturiranja mogu se provesti kroz postojeća pravila rada i organizacije HGK pa neće biti predviđene izmjene Zakona o HGK. Drugim riječima neće se daljnje smanjivati naknada za HGK koju plaćaju svih trgovački subjekti u Hrvatskoj.

Ali najavljeno je da će se paušalna naknada za Hrvatsku obrtničku komoru (HOK) mijenjati, odnosno pravednije rasporediti među obrtnicima. Ipak za provođenje tih izmjena HOK-u će se dati prelazni period u kojem mora smanjiti sve rashode za 10 posto i ne smije povećavati naknadu.

Oslobođena sredstva trošit će se na izvršavanje novih zadaća, među kojima su otvaranje savjetovanja za obrtnike, informiranje obrtnika o izmjenama zakona i propisa kroz sms poruke ili e-mail poruka.