slatka borba

Hoće li unatoč odbijenici uprave braća Pivac dobiti Kraš ili će ga ipak preuzeti srbijanski tajkun Šaranović

05.11.2019 u 15:01

Bionic
Reading

Nakon što su mali dioničari Kraša udruženi u tvrtku ESOP Kraš već ranije odbili mogućnost sudjelovanja u dobrovoljnoj ponudi za preuzimanje, koju je ponudila Mesna industrija Braća Pivac, Uprava Kraša predvođena Damirom Bulićem u ponedjeljak je iznijela službeno mišljenje prema kojem je ponuda braće Pivac za preuzimanje najvećeg domaćeg konditora jednostavno preniska

Uprava Kraša ocijenila je niskom ponudu braće Pivac za Kraš po cijeni od 430 kuna za dionicu. 'Cijena iz ponude je veća za manje od jedan posto u odnosu na prosječnu ponderiranu cijenu dionica Kraša tijekom tri mjeseca koja su prethodila nastanku obveze objave ponude', kaže se u mišljenju Uprave Kraša o ponudi za preuzimanje objavljenom putem Zagrebačke burze.

Podsjeća se pritom da je najniža cijena po kojoj je Pivac stjecao dionice Kraša tijekom razdoblja od godine dana prije nastanka obveze objave za preuzimanje iznosila 410 kuna po dionici, a prosječna ponderirana cijena na burzi tijekom tri mjeseca koja su prethodila toj obvezi 427,05 kuna.

Što se tiče Pivčevih namjera u pogledu budućeg poslovanja Kraša, u dokumentu se ocjenjuje da bi sinergija s Pivcem pozitivno djelovala na Kraš te da su Pivčevi strateški planovi kompatibilni s dugoročnim i kratkoročnim planovima Kraša. U obrazloženju ponude, uz ostalo se navodi da Kraš ima snažan potencijal da, uz daljnja ulaganja, postigne znatno bolje poslovne rezultate te zadrži i dodatno ojača svoj položaj na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu, kao i da postane jedno od najznačajnijih poduzeća u sastavu grupe MIB Pivac.

Sve ovo vrijeme Nebojša Šaranović i njegova ciparska kompanija Kappa Star vrlo su aktivni na Zagrebačkoj burzi te malo-pomalo otkupljuju dionice, čime su već stigli do gotovo 25 posto vlasničkog udjela u Krašu, što je pet postotnih poena manje u odnosu na braću Pivac koja imaju 30 posto dionica Kraša, dok je treći ključni igrač u ovoj priči ESOP s 18 posto Kraša.

Podsjetimo, Šaranović otkupljuje dionice Kraša na ZSE-u po 1050 kuna za komad, a istovremeno je otvorena ponuda braće Pivac koja traje do 23. studenog. Nakon toga datuma bit će jasnije koliko su dionica Pivci u njoj doista prikupili.

Šaranović je u obvezi objavljivanja ponude za Kraš tek kad stekne udio veći ili jednak onome što ga imaju braća Pivac, što znači da mu treba još oko pet posto dionica, dok je već ranije rekao kako neće davati dobrovoljnu ponudu. Hoće li onda i dalje agresivno ići s cijenom dva puta višom od one koju su u dobrovoljnoj ponudi dala braća Pivac, tek predstoji vidjeti.

No niti to mu možda neće biti dovoljno za preuzimanje Kraša jer uprava ove zagrebačke tvrtke ima protuotrov - može u bilo kojem trenutku provesti dokapitalizaciju. pri čemu bi se neki od dioničara mogli isključiti iz prava prvenstva pri upisu novih dionica. Drugim riječima, uprava može provesti dokapitalizaciju uz isključenje Šaranovića ili braće Pivac te tako odbiti oba pokušaja preuzimanja.

  • +8
Uprava Kraša ima još instrumenata za obranu od preuzimanja Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Horvat

Taj bi scenarij razbjesnio oba kandidata, a Šaranović je već kazao kako se nada da do toga neće doći jer bi inače ispalo da je utukao milijune eura u dionice kompanije koju ne može preuzeti. Kao jedna od opcija o kojoj se nagađa je i mogućnost da braća Pivac prodaju svoj udio Šaranoviću, čime bi on preuzeo potpunu kontrolu.

Srbijanski mediji ovih dana pišu kako Kraš stoji slabije od Šaranovićevih Bambija i Jafe, a koji imaju znatno više profitne marže. Navode i kako je uzrok slabe Kraševe profitabilnosti postojeći menadžment koji ne može kontrolirati troškove, što bi se promijenilo pod srbijanskim vlasnikom jer on u ovom trenu ne bi nudio toliko visoku cijenu za dionice Kraša, a da ne vjeruje da može napraviti ozbiljniji poslovni zaokret i uspjeh.