CENTAR BANKA BEZ DNA

Hoće li država još jednom spašavati bankara Biondića?

17.06.2013 u 11:23

Bionic
Reading

Spašavajući posrnulu Centar banku Dragutina Biondića, država je prije godinu dana utrošila pedesetak milijuna kuna, no 'krpanje' ove banke novcem poreznih obveznika nije završilo. Hoće li država ponovo sudjelovati u novoj, sada dvostruko većoj dokapitalizaciji od 200 milijuna kuna ili će se banka oporavljati privatnim kapitalom, znat će se možda već sutra

Prva dokapitalizacija od 97 milijuna kuna, u kojoj je država sudjelovala polovicom iznosa, protumačena je kao akcija spašavanja bankara bliskog tadašnjem potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću, jer je sanirana banka uoči proteklih izbora dala garanciju za kredit tvrtki Coning bivšeg predsjednika HNS-a. Bit će zanimljivo vidjeti kakvu će sada odluku, u bitno izmijenjenim okolnostima za Biondićevog političkog zaštitnika, donijeti SDP-ov ministar Gordan Maras. U medijima su plasirane informacije koje naslućuju da bi moglo doći do naglog otrežnjenja te da državu odjednom više ne zanima dokapitalizacija Centar banke, iako su stalno uvjeravali da je u državnom interesu konsolidacija malih banaka i buduće okupljanje malih oko ove, odabrane banke. Ipak, kada smo nazvali Ministarstvo poduzetništva, rekli su nam tek da odluka još nije donesena jer, kako kažu, još nisu ni dobili zahtjev za dokapitalizacijom.

U Fondu za gospodarsku suradnju (FGS) Alternative, u kojem, naravno, priželjkuju da država i ovaj put zajedno s njima podijeli pokrivanje gubitaka, nakon što je banka nedavno iskazala minus od 76,2 milijuna kuna (za 2012), kažu da tek čekaju očitovanje. 'Još uvijek nismo dobili službeno očitovanje države kao ulagatelja te ćemo imati više informacija nakon Povjereničkog odbora FGS-a koji će se održati 18. lipnja', odgovorili su nam iz Alternativea, istaknuvši da bi bilo dobro da država sudjeluje u dokapitalizaciji upravo zbog stabilnosti bankarskog sustava.

Dokapitalizacija Centar banke je najavljena nakon objave godišnjeg gubitka od 76,2 milijuna kuna, a potom je u prvom kvartalu uslijedio minus od 27,6 milijuna kuna. Na glavnoj skupštini koja će se održati 2. kolovoza prvo bi se, radi pokrića gubitaka, trebao brutalno smanjiti kapital društva (sa 190 na 10 milijuna kuna!), zatim bi uslijedila dokapitalizacija u iznosu 200 milijuna kuna uz ponovno isključenje malih dioničara, pa će im dionice postati gotovo bezvrijedne. Kao da je riječ o kakvoj uspješnoj tvrtki, najavljena je i isplata dividende dijelu povlaštenih dioničara?! Od ukupne dividende od 750.000 kuna najviše će dobiti Marko Cesar i Amar Rešić (svaki po nešto više od 100.000 kuna), dok će Čačićev Coning dobiti 'samo' 50.736 kuna.