GRAĐANSKI BUNT

Vozači, tek sporadično, zbog visokih cijena goriva zaustavili promet u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Puli...

15.06.2018 u 17:06

Bionic
Reading

Inicijativa 'Stop rastu cijena goriva' uspjela je u petak, 15. lipnja, od 17 do 17,10 sati tek sporadično zaustaviti prometa u Hrvatskoj kako bi ukazala na neopravdano visoku cijenu goriva. Prosvjedu se u Zagrebu odazvala nekolicina vozača na pojedinim križanjima

Više automobila stalo je na Slavonsko te je ubro nastao proemtni čep kao i blizu križanja s Ulicom Hrvatske bratske zajednice, javlja Vecernji.hr, a nekoliko automobila stalo je na Trgu žrtava fašizma, gdje je skupina djevojaka prošetala s transparentom "Ugasi motor".

Prosvjed protiv skupog goriva Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Na križanju Držićeve i Vukovarske automobili nisu stali kao ni na križanju Vukovarske i Savske ceste. Promet je također stao i na Aveniji Dubrovnik, a bio je blokiran i rotor. Nakon 17.10 sati promet je opet nesmetano nastavljen.

  • +6
Prosvjed protiv visokih cijena goriva Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Prosvjedu se se pridružili i neki vozači u Rijeci koji su zaustavili svoje automobile na 10 minuta kao i u Osijeku, Puli, Slunju, Požegi, Splitu i drugim gradovima.

Cilj inicijative je okupiti se u što većem broju na cestama Republike Hrvatske u sklopu akcije #ugasimotor namjenjene smanjenju visokih trošarina na gorivo. Smatraju da gorivo ne bi trebalo stajati više od 9 kuna.

Pokretač prosvjeda Vedran Franc, kazao je za Jutarnji.hr, da se želi ukazati na cijene goriva koje je najskuplje u Europi i regiji, a ako prosvjed ne uspije, ići će u potpunu blokadu prometa dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a to su smanjenje trošarina i vraćanje cijena goriva ispod devet kuna.

Slični prosvjedi već su se održali u susjednim zemljama, a okupili su veliki broj ljudi.

  • +25
Kolaps na zagrebačkim prometnicama zbog prosvjeda Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak