TRŽIŠTE NEKRETNINA

HNB: Stanovi će još pojeftiniti

09.08.2010 u 12:33

Bionic
Reading

Smanjenje raspoloživih dohodaka, opasnost od otkaza, skupi krediti i povećana ponuda nekretnina utjecat će na daljnji pad cijena stanova i kuća, zaključak je analitičara Hrvatske narodne banke

Jačanje negativnih trendova na tržištu rada u ovoj će godini dodatno smanjiti potražnju kućanstava za stambenim nekretninama te zajedno s teže dostupnim financiranjem novih građevinskih projekata nastaviti vršiti pritisak na daljnji pad cijena stambenih nekretnina, navodi se u nedavno objavljenoj publikaciji HNB-a 'Financijska stabilnost'.

Uz ostale negativne trendove, na pad potražnje za nekretninama utječu i visoke kamatne stope na stambene kredite te pooštravanje ostalih kreditnih uvjeta banaka.

Analitičari HNB-a ističu da se financijska dostupnost stambenih nekretnina za hrvatske građane nije popravila unatoč padu cijena, jer su manji prihodi kućanstava poništili pozitivne učinke nižih cijena.

U HNB-u prognoziraju da će i u ovoj godini velik broj kućanstava odgoditi odluku o kupnji stambene nekretnine zbog i dalje visoke neizvjesnosti na tržištu rada. Stoga najavljene mjere za poticanje prodaje stambenih nekretnina neće imati značajnijeg učinka

Dodatni pritisak na pad cijena stvorit će povećanje ponude novih nekretnina uslijed dovršavanja projekata započetih prije izbijanja krize.

Analitičari HNB-a upozoravaju da će nepovoljni trendovi na tržištu nekretnina dodatno ugroziti poslovanje građevinskih kompanija. 'Otežani uvjeti poslovanja s kojima se sektor nekretnina već suočio lani, a koji će se vjerojatno nastaviti i u većem dijelu ove godine, utjecat će na nastavak pada prihoda tog sektora, odnosno još više narušiti sposobnost tog sektora da uredno podmiruje svoje kreditne obveze', zaključuje se u analizi HNB-a.