održavanje stabilnosti

HNB otkupio 9,5 milijardi kuna vrijednih državnih obveznica

28.04.2020 u 16:36

Bionic
Reading

Hrvatska narodna banka (HNB) je na današnjoj operaciji fine prilagodbe otkupila vrijednosne papire Republike Hrvatske nominalnog iznosa 9,529 milijardi kuna, izvijestili su u utorak iz HNB-a.

O eventualnim budućim operacijama fine prilagodbe - otkupima vrijednosnih papira, HNB će pravovremeno informirati sudionike, navodi se u kratkoj obavijesti središnje banke.

S ciljem održavanja stabilnosti na tržištu državnih vrijednosnih papira HNB je u ožujku započeo s kupnjom državnih obveznica.

Tako je središnja banka tijekom ožujka dvjema operacijama fine prilagodbe otkupila vrijednosne papire RH ukupnoga nominalnog iznosa 4,29 milijardi kuna.

S ciljem puštanja dodatne likvidnosti, HNB je za danas bio najavio aukciju kupnje državnih obveznica, na kojoj mogu sudjelovati kreditne institucije odnosno banke, stambene štedionice te mirovinska društva, društva za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (tzv. UCITS fondovi), osiguravajuća društva (uključujući i mirovinska), ako ta društva imaju sjedište u Hrvatskoj i odobrenje Hanfe za rad.