redovite operacije

HNB bankama pustio 1,32 milijarde kuna uz smiješnu kamatu

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.04.2020 12:41
  • Objavljeno 14.04.2020 u 12:41
Guverner HNB-a Boris Vujčić

Guverner HNB-a Boris Vujčić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je putem redovne operacije na otvorenom tržištu bankama plasirala 1,32 milijarde kuna na rok od tjedna dana, uz kamatnu stopu od 0,05 posto, isto kao i na četiri zadnje aukciji. Kroz redovne operacije HNB bankama nudi dodatnu likvidnost na tjedan dana, a današnji je iznos za 200 milijuna kuna manji nego prošli tjedna, kada su banke zatražile i dobile 1,52 milijarde kuna.

Naime, središnja je banka prošli tjedan, 6. travnja bankama kroz redovnu operaciju plasirala 1,52 milijarde kuna, također po kamatnoj stopi od 0,05 posto, a taj iznos kratkoročnog kredita dospijeva u srijedu, 15. travnja.

Na današnju su, pak, redovnu tjednu aukciju pristigli zahtjevi banaka u iznosu od 1,32 milijarde kuna, a HNB ih je sve prihvatio. Datum namire je srijeda, 15. travnja, a datum dospijeća idući tjedan, 22. travnja.

Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, a koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Tako je sredinom ožujka, 16. ožujka HNB proveo strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto, što je najveći iznos dosada plasiran na strukturnim operacijama.

HNB je 16. ožujka ponovo počeo provoditi i redovite tjedne operacije, a iznosi su se pritom kretali od 350 milijuna kuna (početkom travnja) do najviših 1,52 milijarde kuna na prošlotjednoj aukciji. Kamatna stopa na redovnoj operaciji sredinom ožujka bila je 0,30 posto godišnje, no već je na aukciji održanoj tjedan dana kasnije, 23. ožujka kamatna stopa na te kratkoročne plasmane pala na 0,05 posto i od tada se zadržala na toj razini.

Uz strukturnu i redovne operacije na otvorenom tržištu, središnja je banka proteklih tjedana poduzela i druge mjere povećanja likvidnosti bankovnog sustava. Tako je sredinom ožujka putem dvije aukcije otkupila državne obveznice u iznosu od 4,3 milijarde kuna, što je bio prvi put da je središnja banka djelovala na taj način.

Također je u drugoj polovici ožujka (23. ožujka) HNB smanjio stopu obvezne pričuve, čime je bankama oslobođeno dodatnih 10,5 milijardi kuna.

Kako bi očuvala stabilnost tečaja, središnja je banka u ožujku održala i pet deviznih intervencija, u kojima je bankama prodala ukupno gotovo 2,25 milijardi eura.

Osim toga, HNB je od 19. do 30. ožujka sedam puta prodao devize izravno poslovnim bankama izvan aukcije u ukupnom iznosu od 282 milijuna eura, objavila je središnja banka u svom redovnom mjesečnom biltenu objavljenom krajem prošlog tjedna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!