rade punom parom

Hittner malim šumskim traktorima gazi sve pred sobom

04.07.2017 u 21:46

Bionic
Reading

U Hrvatske šume stiže 35 novih šumskih zglobnih traktora s potpisom hrvatskog proizvođača, bjelovarske tvornice Hittner. Ovaj posao je ukupne vrijednosti od gotovo 4 milijuna eura, odnosno 29 milijuna kuna s PDV-om, a isporučeni traktori koristit će se na redovitim poslovima gospodarenja šumama. Nastavak je to višegodišnje suradnje ove tvrtke i Hrvatskih šuma te Šumarskog fakulteta čiji park popunjava više od 95 strojeva ovog bjelovarskog proizvođača

Primopredaja, je obavljena krajem prošlog tjedna u Bjelovaru. Tamo su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić s članom Alenom Sabljićem te direktorom bjelovarske tvornice Stjepanom Hittnerom, Krunoslavom Županom, članom Uprave Erste&Steiermarkische S-Leasingom i prokuristom UniCredit Leasinga Croatia Bogdanom Drakulićem te predsjednikom njihove Uprave Eugenom Paićem Karegom, stavili potpis na dva ugovora, Krovni ugovor za nabavu šumskih zglobnih traktora putem financijskog leasinga te Ugovora za održavanje i servisiranje zglobnih traktora.

Prvi šumski traktori iz Hittnera su izišli prije 17 godina. Od tada njihova poslovna priča stalno raste. Uvijek rade za poznatog kupca, a godišnje iz njihovih pogona iziđe između 50 i 70 šumskih traktora koji pored Hrvatske završavaju i na tržištima Mađarske, Austrije, Italije, BiH, Češke, Slovačke, Poljske. U izvozu im završava između 45 i 50 posto ukupne proizvodnje.

'Više od 80 posto traktora radimo sami. Kupujemo samo motor i hidrauliku. Sve ostalo su naši dijelovi, od mjenjača, vitla do limarije. Reklo bi se naša pamet i dizajn', govori za tportal Dinko Turk, zamjenik direktora tvornice Hittner koja je prošle godine uprihodila 66,3 milijuna kuna dok im je dobit iznosila 18,55 milijuna kuna što je za pet više nego li su ostvarili godinu prije.

Iz pogona ove bjelovarske tvrtke pored tri modela šumskih traktora izlazi isto toliko manjih namijenjenih voćarima, vinogradarima i povrtlarima, a kojima se koriste i komunalna poduzeća.

'Cijene šumskih traktora kreću se od 68.000 do 120.000 i više eura, ovisno o konjskim snagama, snazi vitla, dodatnoj opremi koja uključuje klimu, daljinsko upravljanje', nastavlja Turk napominjući kako osim šumskih i poljoprivrednih traktora proizvode i različite priključke za njih, ali i obavljaju usluge za tvrtke u Hrvatskoj poput županjske tvornice kombajna Same Deutz Fahr za čiju proizvodnju rade preko 200 različitih pozicija.   

'Sve radimo pod brendom Hittner', zaključuje on.