PROJEKTI SE DRŽE U TAJNOSTI

HEP-u treba tri milijarde eura za 10 elektrana

plin, nafta, energija, elektrana

plin, nafta, energija, elektrana

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Hrvatska elektroprivreda (HEP) još uvijek ne želi govoriti na koji način i kada će se krenuti u provedbu plana ubrzane gradnje desetak elektroenergetskih objekata, odnosno dvije termoelektrane i osam hidroelektrana, prema odluci o prioritetnim ulaganjima u energetici koju je Vlada donijela prošlog tjedna, piše Poslovni dnevnik

Iako je uglavnom riječ o investicijama koje su dio HEP-ovih planova, ali su odgođene zbog manjka novca, ili su predviđeni Energetskom strategijom, u tom javnom poduzeću smatraju da je preuranjeno izlaziti s detaljima.

'Imamo procijenjene iznose investicijskih ulaganja za pojedine projekte, ali u ovom trenutku smatramo da nije vrijeme za njihovo iznošenje. Za sve navedene projete procijenjeni ukupni iznos ulaganja je oko tri milijarde eura, a kada koji objekt kreće u realizaciju ovisit će o stupnju pripremljenosti i gotovosti dokumentacije', vrlo načelno su poručili iz HEP-a za Poslovni dnevnik uz napomenu da će nekoliko projekata vjerojatno startati u manjim vremenskim razmacima.

Za sada je, međutim izvjesno tek da uz termoelektrane Sisak u kojoj je počela gradnja i Plomin 3, traju aktivnosti na pripremi gradnje za hidroelektrane Kosinj u Lici i Ombla kod Dubrovnika jer su, kako kažu iz Ministarstvo zaštite okoliša, za njih izrađene studije utjecaja na okoliš.

Ostali objekti kojima je Vlada dala status prioritetnih, vrlo su neizvjesni, tvrd izvor Poslovnog dnevnika blizak HEP-u. To se ponajprije odnosi na plan gradnje četiri hidroelektrane na rijeci Savi - Podsused, Prečko, Zagreb i Drenje, koje su bile u planovima ulaganja i predhodnih uprava HEP-a, ali su kao 'futuristički" projekt odgođeni za razdoblja iza 2014. godine.

Neizvjesno je i u kojem krugu će HEP tražiti strateške partnere. Neke tvrtke, kako ističu, već su iskazale interes, a osim njih u igri su različite energetske tvrtke i fondova. Stručnjaci tumače da partnere za ulaganja u dobro pripremljene projekte nije problem naći niti u krizi što dokazuje 15-tak ponuda koje su pristigle na natječaj što ga je nedavno za gradnju hidroelektrane objavila Crna Gora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi