POJEFTINJENJE

HEP snižava cijenu struje, građanima jeftinija do sedam posto

14.09.2013 u 14:34

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda (HEP) će od 1. listopada sniziti proizvodni dio cijene električne energije za 10,7 posto, što će u konačnici za 2,15 milijuna kućanstava značiti nižu ukupnu cijenu struje od 6 do 7 posto, izjavio je danas predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić

Šerić najavio je kako slijede nove akcije i pogodnosti za kupce, iako nije htio otkriti o čemu je riječ.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je, unatoč činjenici da se na snižavanje HEP-ovih cijena čekalo puna tri mjeseca, čestitao Upravi na brzoj reakciji.Zbog ove odluke HEP će se do kraja godine odreći 78 milijuna kuna prihoda

Po podacima koje je iznio Šerić, s početkom rujna 7.600 kućanstava strujom su opskrbljivali drugi opskrbljivači.

Na upit kako će HEP odgovoriti konkurenciji, slovenomskom GEN-I-ju i njemačkoj RWE Energiji koji su najavili da će na HEP-ovo sniženje odgovoriti daljnjim sniženjem svojih cijena, Šerić je ponovio kako će HEP izići s daljnjim pogodnostima.

Mi se konkurencije ne bojimo, imamo prednosti svog proizvodnog portfelja, možemo uvijek biti konkurentniji s cijenama, kazao je.

Iz HEP-a su najavili da će potrošače informirati o očitanju brojila kako bi se nove cijene primijenile na stvarnu potrošnju, a na svojim su mrežnim stranicama objavili i iznose tarifnih stavki koje će se za kućanstva primjenjivati od 1. listopada.

Riječ je o cijenama u koje su uključeni i dio za energiju i za mrežarinu, što kućanstva kod HEP-a plaćaju na jednom računu (kod drugih opskrbljivača za sada dobivaju dva računa - novom opskrbljivaču plaćaju za energiju, a za mrežarinu račun plaćaju HEP-u).

Tako će građani s jednotarifnim brojilima (tzv. plavi model) HEP-u od početka listopada za energiju i za mrežarinu plaćati ukupno 78 lipa po kilovatsatu (kWh) bez PDV-a, odnosno 98 lipa s PDV-om (do sada 84 lipe, odnosno 1,05 kuna po kWh).

Kod dvotarifnih brojila (tzv. bijeli model) cijena će u višoj tarifi biti 85 lipa po kWh bez, ili 1,06 kuna s PDV-om (do sada 91 lipa, odnosno 1,14 kuna po kWh), a u nižoj tarifi 42 lipe po kWh bez PDV-a, odnosno 53 lipe s PDV-om (do sada 45, odnosno 56 lipa po kWh).

Zanimljivo je spomenuti kako, unatoč vanjskom poskupljenju struje, prostora za pojeftinjenje ipak ima, i to zbog dobre hidrološke godine.

Podsjetimo, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) odobrila je HEP-u smanjivanje cijene električne energije u visini do 10,7%. HEP za toliko i snižava cijene.