KORPORATIVNE OBVEZNICE

Henkel i Sanofi zarađuju na zaduživanju

08.09.2016 u 07:50

Bionic
Reading

Europski korporativni divovi, francuski Sanofi i njemački Henkel, prve su kompanije izvan financijskog sektora koje su uspjele pribaviti kapital izdanjem obveznica uz negativne prinose za njihove kupce, pišu poslovni mediji

Kompanije s obje strane Atlantika ovoga su se tjedna, nakon ljetnog zatišja i produženog vikenda u SAD-u, odlučile na val izdanja obveznica, pa su tako primjerice njemački Siemens i američki Home Depot najavili izdanje dužničkih papira u ukupnoj vrijednosti većoj od 18 milijardi dolara.

"Rujan bi trebao biti prilično snažan mjesec po pitanju izdanja korporativnih obveznica. I kolovoz je bio rekordan. U ovom trenutku, sve ukazuje na to da će tržište ponudu dobro apsorbirati", ocijenio je Tom Murphy iz tvrtke Columbia Threadneedle Investmentsa.

Francuski proizvođač lijekova Sanofi prodao je u utorak vrijednosnice s rokom dospijeća od tri godine i ukupnim iznosom od milijardu eura uz negativni prinos od 0,05 postotnih bodova. Njemački proizvođač robe široke potrošnje Henkel izdao je, pak, 500 milijuna eura vrijedne zapise s rokom dospijeća od dvije godine, također uz prinos od minus 0,05 postotnih bodova.

U Europi su izdavatelji, ako se isključe financijske firme, u ovoj godini izdali gotovo 190 milijardi eura obveznica, najviše od uvođenja zajedničke europske valute 1999. godine.

Ulagači traže utočište od negativnih prinosa, koji su rezultat blage monetarne politike izvan SAD-a, te se okreću dolarskim dužničkim papirima s investicijskim rejtingom. Tako je ove godine vrijednost izdanja obveznica porasla 9,2 posto, nakon je u 2015. kliznula 0,7 posto, pokazuje obveznički indeks Bloomberg Barclays U.S. Corporate Bond Index.

U SAD-u bi ukupna vrijednost izdanja obveznica u ovoj godini mogla biti iznad 975 milijardi dolara i dobre su šanse da će u cijeloj godini, petu godinu zaredom, iznos premašiti 1.000 milijardi dolara, pokazuju podaci Bloomberga.