AGONIJA BIZOVAČKIH TOPLICA

HDZ-ova uprava gomila gubitke - Vlada ne reagira

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 26.04.2012 14:12
  • Objavljeno 26.04.2012 u 12:17
Željko Čagalj

Željko Čagalj

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

Zbog katastrofalnih poslovnih rezultata i lani povećanoga gubitka za 24,6 milijuna kuna, čime je društvo 'pojelo samo sebe' jer su obveze dostigle vrijednost imovine od 109 milijuna kuna, Nadzorni odbor Bizovačkih toplica d. d. odbio je, usprkos pritiscima iz HDZ-a, produljiti mandat direktoru Željku Čagalju na još četiri godine i odrediti mu otpremninu u vrijednosti 12 mjesečnih plaća (gotovo 270.000 kuna)

Nadzorni odbor, međutim, još nije izabrao novog direktora, premda je dosadašnjem mandat istekao još 28. ožujka. Čekaju odluku Vlade koja bi im trebala sugerirati svoga kandidata budući da država raspolaže sa 99,44 posto dionica društva, no budući da se SDP i HNS o tomu još nisu usuglasili, Čagalju je produljen mandat 'do opoziva', a najviše do godine dana.

Njegov je ostanak na funkciji usprkos poraznim poslovnim rezultatima najviše zagovarao Josip Salapić, donedavni višegodišnji predsjednik NO-a Bizovačkih toplica, aktualni predsjednik osječkog HDZ-a i zamjenik Kluba zastupnika te stranke u Saboru, provodeći tako volju svog političkog pokrovitelja Vladimira Šeksa koji godinama skrbi o Čagaljevu profesionalnom angažmanu pa ga je prošle godine doveo i u Nadzorni odbor HRT-a.

Bizovačke toplice su pod vodstvom Čagalja svake godine povećavale gubitak. Otkad je u ožujku 2008. došao za direktora te je godine stvorio minus veći od 17 milijuna kuna, 2009. više od 19 milijuna, a 2010. gubitak je iznosio 21,4 milijuna kuna.

Usprkos činjenici da su Bizovačke toplice 1. kolovoza prošle godine dobile status lječilišta i troškove smještaja pacijenata naplaćivale od HZZO-a te su godine zabilježile rekordan gubitak od 24.060.196 kuna pa će tako Čagalj ostati zabilježen kao direktor u čijem je četverogodišnjem mandatu društvo potonulo za više od 80 milijuna kuna

'Stanje je toliko loše da ga nikakva konsolidacija i restrukturiranje što bi ga provodila aktualna uprava ne može spasiti', rekao nam je član NO-a koji je želio ostati anoniman.

Račun Bizovačkih toplica blokiran je dulje od pet godina, trenutačno s više od 15 milijuna kuna, a društvo posluje nezakonito preko računa Lječilišta, tvrtke kćeri. Doprinosi za mirovinsko osiguranje 107 zaposlenih nisu plaćeni duže od šest godina, a za zdravstveno osiguranje pet i pol godina i dugovi su veći od 13 milijuna kuna, a obveze prema dobavljačima oko 12 milijuna (najviše HEP-u i Croatia osiguranju). Stanje se možda najbolje vidi iz odnosa ukupnog prihoda i troškova, pri čemu prvi iznose 10,4 milijuna, a drugi nešto više od 35 milijuna kuna

Gubici se kumuliraju još od 2002., otkad uprava nije donosila odluku o rasporedu dobiti i pokriću gubitaka. Premda je zakon na to obvezuje, svake je godine predlagala Skupštini prebacivanje gubitaka u narednu godinu pa su oni sa 31. prosincem 2011. iznosili 102 milijuna kuna. Poraznu sliku dodatno pogoršavaju kratkoročne dospjele obveze koje su nešto veće od 100 milijuna kuna, dok su dugoročne obveze prema HBOR-u 8,5 milijuna kuna.

Zbog toga nije ni čudo što je dosad propalo čak osam pokušaja privatizacije Bizovačkih toplica, a premda je bivša Vlada donijela odluku o raspisivanju devetog natječaja, on nikad nije raspisan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi