PRVIH ŠEST MJESECI

HBOR povećao kreditnu aktivnost za 48 posto

13.07.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u prvih je šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećala svoju kreditnu aktivnost za 48 posto i ukupna je vrijednost kredita iznosila 4,59 milijardi kuna, istaknuo je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev na današnjoj konferenciji za novinare

HBOR je, naglašava, zabilježio i značajno povećanje broja odobrenih kredita i u šest je mjeseci odobreno 946 kredita, što je povećanje za 46 posto u odnosu na prvo polugodište lani.

Od ukupno odobrenih kredita 65 posto, što je iznos od 2,99 milijardi kuna, se odnosi na kreditiranje izvoza.

Gospodarstvenici kao i poslovne banke usmjereni su na rješavanje problema tekuće likvidnosti i refinanciranje postojećih kredita, što potvrđuje i iskazan veliki interes po prva četiri natječaja (aukcija) za dodjelu kvota kredita HBOR-a za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava, rečeno je.

HBOR je do sada po tom modelu A zaprimio 453 zahtjeva za kredite u ukupnom iznosu 715,6 milijuna kuna, do sada je odobreno kredita u iznosu 508,76 milijuna kuna, a isplaćeno više od 300 milijuna kuna.

Uz iznos kredita poslovnih banaka, ukupni iznos isplaćenih kredita i HBOR-a i banaka iznosi 778,5 milijuna kuna, a u HBOR-u su zadovoljni visinom kamatnih stopa koje su poslovne banke ponudile na do sada održanim aukcijama i te se kamate trenutno kreću u rasponu od 4,7 posto do 5,05 posto.

Većina kredita (preko 50 posto), kako je rečeno, odobrena je za proizvodnju, a uglavnom se radi o malim i srednjim poduzetnicima (preko 60 posto).

Budući je rok korištenja sredstava po kreditnom programu 6 mjeseci od potpisivanja ugovora potrebno je određeno vrijeme da se vide konkretni utjecaji modela na likvidnost hrvatskih gospodarstvenika, ističu iz HBOR-a.

Kamatne stope su kriterij za dodjelu kvota kredita poslovnim bankama na natječajima koje HBOR održava, a kriteriji za dodjelu kredita krajnjim korisnicima su definirani kreditnim programom na osnovu kojeg i poslovne banke i HBOR ocjenjuju projekte.

I u pripremi modela i u dosadašnjoj provedbi modela iskazana je velika spremnost svih sudionika (Ministarstva financija, HNB-a, poslovnih banaka i HBOR-a) da se posao obavi u najkraćem roku i interesu hrvatskih gospodarstvenika, a HBOR je ispoštovao sve rokove po do sada održanim natječajima.

Na pitanje novinara kako ocjenjuje uspjeh modela A, Kovačev je rekao kako je on dobro posložen i zamišljen, kako je strukturiran po potrebama gospodarstvenika.

U HBOR-u ističu i kako su proveli istraživanje koje je pokazalo kako je vrijeme godišnjih odmora, kako u bankama tako i kod klijenata, razlog smanjivanja zahtjeva za sredstvima, no interes postoji te se nadaju da će krajem ljeta, na sljedećoj aukciji, aktivnost živnuti.