SUDJELUJE SEDAM BANAKA

HBOR i banke potpisale kredit od 2 mlrd kuna

22.02.2010 u 15:49

Bionic
Reading

Umjesto najavljene konferencije za novinare, koja je odgođena za utorak, HBOR je danas poslao priopćenje u kojem obavještava javnost da je 18. veljače zaključio Ugovor o klupskom kreditu u iznosu od dvije milijarde kuna sa sedam vodećih banaka

Kao što je već poznato, HBOR je korisnik kredita, a Erste & Steiermärkische banka, Hrvatska poštanska banka, Hypo Alpe-Adria-Banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisen banka, Societe Generale-Splitske banke i Zagrebačka banka su vodeći mandatirani aranžeri i kreditodavatelja. Agent je PBZ.

Kredit se odobrava za financiranje održivih gospodarskih projekata uz sudjelovanje države u sufinanciranju kreditnih plasmana banaka. Ukupan iznos od dvije milijarde kuna osiguran je oslobađanjem sredstava poslovnih banaka temeljem Odluke HNB-a o smanjivanju stope obvezne pričuve s 14 posto na 13 posto.

Podsjećamo, u roku od 45 dana od aukcije banka koja je dobila kreditnu kvotu treba HBOR-u dostaviti prijedloge kreditnih plasmana. Kada će poduzetnici dobiti kredit ovisi o bankama, koje u tom razdoblju mogu pojedinačne kreditne plasmane dostavljati na odobrenje HBOR-u. Ako prijedlog kredita zadovoljava sve HBOR-ove uvjete, ugovor se može zaključiti i prije isteka roka od 45 dana.