UKINUTO ODOBRENJE

Hanfa oduzela dozvolu za obavljanje poslova faktoringa društvu Centar faktor

20.07.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je ukinulo odobrenje za obavljanje poslova faktoringa zagrebačkoj tvrtki Centar faktor d.o.o., jer nije postupalo po nadzornim mjerama tog regulatora nakon utvrđenih nezakonitorsti i nepravilnosti.

Kako ističu iz te regulatorne agencije, takvo rješenje doneseno je uslijed nepostupanja po nadzornim mjerama Hanfe te težine utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, koje su se odnosile na netočno vođenje poslovnih knjiga.

Nezakonitosti i nepravilnosti odnosile su se na iskazivanje neispravnog stanja obveza i potraživanja društva, posebno u dijelu primljenih pozajmica od drugih osoba te neusklađenosti stanja potraživanja i obveza u poslovnim knjigama društva s onim u poslovnim knjigama vjerovnika i dužnika.  

Hanfa ističe da je obavila tri upravna postupka posrednog nadzora nad tim društvom, pri čemu je rješenjima bilo naloženo otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti. No, kako to nije učinjeno, ispunjeni su svi zakonski uvjeti za ukidanje ranije izdanog odobrenja za obavljanje poslova faktoringa. 

Hanfa će poduzeti daljnje aktivnosti u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, zaključuje se u priopćenju te agencije.