nisu dostavili papire

Hanfa nije odobrila švicarskom holdingu objavu ponude za preuzimanje Luke Rijeka

06.07.2023 u 16:54

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je odbacilo zahtjev švicarskog društva Zentralschweizerische Investment Holding AG za odobrenje objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje društva Luka Rijeka, priopćeno je iz Hanfe

U obrazloženju takvog rješenja Hanfa navodi da to švicarsko društvo usprkos višestrukim zahtjevima za pomicanje rokova i dobivenim odgodama nije dostavilo dokumentaciju koja je nužna za postupanje po zahtjevu.

Hanfa je u lipnju dostavila i konačno upozorenje opunomoćeniku društva, no kako ni tada nije do došlo do promjene, Hanfa je u skladu sa Zakonom o preuzimanju dioničkih društava odbacila zahtjev.

Navode i da Zentralschweizerische Investment Holding prilikom podnošenja zahtjeva, 13. travnja 2023., nije bio dioničar Luke Rijeka. 

Iz Hanfe podsjećaju da su potkraj travnja odobrili češkom društvu Port Acquisitions objavljivanje obvezne ponude za preuzimanje društva Luka Rijeka. Ta je obveza za društvo nastala nakon prelaska kontrolnog praga dionica, koji je prilikom podnošenja zahtjeva za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje iznosio 34,42 posto temeljnog kapitala Luke Rijeka.

Cijena koju se Port Acquisitions u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti po dionici iznosi 8,40 eura za svaku redovnu dionicu Luke Rijeka. Port Acquisitions osnovan je u studenome 2022., a jedini osnivač je CE Industries, češki industrijski holding koji djeluje na europskim tržištima željezničkog prometa, recikliranja sirovine i energije.