OZBILJNA PRIJETNJA

Hakeri napali Imex banku iz koje poručuju: Nismo hakirani!

03.10.2016 u 14:19

Bionic
Reading

Imex banka ovih je dana primila poruku s ucjenjivačkim sadržajem od zasad nepoznatih hakera

'Obavještavamo vas da smo hakirali Imex banku i preuzeli informacije o njihovim klijentima i poslovnim subjektima s kojima posluju. U utorak krećemo s javnom objavom podataka…', sadržaj je e-maila koji je jučer stigao Jutarnjem listu s adrese nepoznati.pocinitelj@outlook.com.

Poruku je popratila i serija snimaka zaslona (screenshotova) koji pokazuju, čini se, interni računalni sustav Imex banke, ali i snimke s nadzornih kamera unutar zagrebačkih poslovnica.

Iz Imex banke odbacili su navode o mogućem hakiranju ističući da je informacijski sustav banke siguran, kao i podaci i računi klijenata. 'Točna je informacija da je prije nekoliko dana Banka primila e – mail prijetećeg sadržaja. Slijedom navedenog, promptno su poduzete sve propisane aktivnosti predviđene za ovakve situacije te je podnesena prijava policiji protiv nepoznatog počinitelja kao i obaviještena Hrvatska narodna banka. Dakle, ovdje se radi o prijetnji koju već procesuiraju nadležne institucije te su poduzete sve potrebne mjere. Nažalost, e-mailovi navedenog ili sličnih sadržaja kojima se fingira postojanje hakerskih napada danas nisu rijetkost' navodi se u priopćenju Imex banke.

Stručnjak za računalnu sigurnost i etički haker Leon Juranić za Jutarnji je potvrdio da – osim ako priloženi snimci zaslona (screenshotovi) koje je analizirao nisu djelo osobe s viškom vremena i dara za Photoshop – Imex banka ima problem i sustav bi joj mogao biti hakiran.

Mala domaća banka pritisnuta gubicima

Imex banka sa sjedištem u Splitu jedna je od manjih hrvatskih banaka s aktivom od oko dvije milijarde kuna. U većinskom je vlasništvu poduzetnika Branka Buljana, a manjinski udjel ima Todorićev Agrokor. Banka kojoj je zaštitno lice proslavljeni alpinist i putopisac Stipe Božić, na hrvatskom financijskom tržištu prisutna je više od 20 godina. Posluje s najvećim tvrtkama u zemlji, a profilirala se za praćenje proizvodnih tvrtaka i izvoznika. Lani je zbog porasta nenaplativih kredita pretrpjela gubitak od gotovo 60 milijuna kuna, a u prvoj polovini ove godine bilježi minus od devet milijuna kuna.


Stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju da je broj napada na financijske ustanove u Europi, koji se koriste zloćudnim i trojanskim aplikacijama u stalnom porastu. Pritom je većina hakerskih napada usmjerena na istočnoeuropske banke.

Osnovi je cilj hakerskih napada ubaciti se u što više računala i zaraziti ih softverom koji će krasti podatke. Međutim, način kako se ti napadi izvode pokazuje da je riječ o dobro promišljenim strategijama, pažljivo prilagođenima zemljopisnom području i svakoj pojedinoj tvrtki koju su uzeli za svoju metu.

Kriminalci koji izvode napade na bankovne sustave najčešće izbjegnu ruci pravde. Iako njihove metode nisu previše napredne, stalno pronalaze nove i učinkovitije načine krađe podataka i financijskih resursa pohranjenih u bankarskim organizacijama, upozoravaju stručnjaci.