Boris Vujčić

Guverner o porezu na ekstraprofit: 'Pretpostavljam da neće biti puno poduzeća koja će biti obuhvaćena'

17.11.2022 u 22:06

Bionic
Reading

O porezu na ekstraprofit, inflaciji i rastu kamata govorio je za RTL guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić

Izjavio je kako nije začuđen što se poslodavci bune na uvođenje poreza na ekstraprofit.

'Nije iznenađujuće, svaki put kad netko povećava nekome porez, onaj koji mora platiti porez, obično se buni. Ali trebalo bi vidjeti tko će i koliko plaćati s obzirom na kriterije - četiri godine profita, ulazi li tu i 2020. godina? Pretpostavljam da neće biti puno poduzeća koji će biti obuhvaćeni', rekao je guvener.

Uvjeren je kako će inflacija usporiti. U prvom kavrtalu iduće godine očekuje njezin pad.

'Vidimo već duže vrijeme da stopa inflacije raste, ali po zadnjim podacima stopa rasta inflacije usporava, što je dobar znak. To ne znači da smo došli na vrh, a kad će to biti, jako je teško reći. Sama distribucija inflacije, a to je broj proizvoda koji su obuhvaćeni inflacijom, sad se sužava. Do sada nam se svaki mjesec širio broj proizvoda obuhvaćenih rastom cijena, a sad nam se počeo smanjivati, medijalni se iznos pomaknuo i to upućuje da smo vjerojatno blizu vrha inflacije te da bi iduće godine mogli očekivati pad stopa inflacije i to sigurno do kraja prvog kvartala, a drugi kvartal očekujemo značajniji pad inflacije', izjavio je Vujčić za RTL.

Guverner smatra kako se recesija može izbjeći.

  • +8
Boris Vujčić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Ono što su sad predviđanja, ako dođe do nje da će biti blaga. Već sad smo u stagnaciji i rast je oko nule. Zima - stagnacija i onda očekujemo opet rast iduće godine, ali ne kao ove godine i godinu ranije kad smo imali visoku stopu rasta. Za sada očekujemo da iduće godine nećemo imati recesiju, nego rast od jedan posto, ali puno je nepredvidljivosti', rekao je guverner.