ANALIZA SAXO BANKE

Grčka tragedija znači skuplje zaduživanje za Hrvatsku

06.07.2015 u 13:11

Bionic
Reading

Grci imaju tako malo za izgubiti, a mjere štednje nisu se činile kao dobar izbor za društvo koje je na rubu raspada, pa i ne čudi pobjeda 'ne' opcije na grčkom referendumu. Situacija na jugu Europe sada je i službeno 'grčka tragedija', zaključuje Steen Jakobsen, glavni ekonomist iz Saxo Banke dodajući da razlika između glasovanja za 'da' i 'ne' baš i nije bila jasna. U svakom slučaju, radi se o jednom od najvećih neuspjeha u povijesti Europi, a gubitnici su s obje strane, smatra Jakobsen

'Razvoj političke situacije je teško predvidjeti, dok je možda malo lakše opisati moguće događaje i razvoj na financijskom tržištu. Spreadovi obveznica takozvanih Club Med zemalja porast će za od 20 do 50 bazičnih bodova (od 0,2 do 0,5 posto) u sljedećih nekoliko tjedana, a značajan rast spreadova vrijedit će i za Bugarsku, Hrvatsku i Rumunjsku op.a. porast troškova zaduživanja i manje povjerenje investitora). Dionice će padati za oko pet posto, a u slučaju da Grčka uistinu napusti eurozonu, euro će jačati prema kraju tjedna', komentira Jakobsen i naglašava značajan rizik od nelikvidnosti na tržištu s obzirom na intervencije vlada u sklopu ECB-ovog QE programa za otkup državnih obveznica.

Tržišta su zasigurno iznenađena rezultatima referenduma, a takozvani Grexit je sada mjerilo stvari. Iako postoji šansa da će Europa odlučiti pomoći Grčkoj jer će prevagnuti značaj geopolitičke situacije, omjer je za sada ipak uvelike u korist protivnika takvog razvoja situacije, misli Jakobsen.

S rezultatima grčkog referenduma umrla je politika 'pretend and extend' i možemo se samo nadati da će je zamijeniti normalni poslovni ciklus kao uobičajene gospodarske 'plime i oseke'. Prije toga, iako je pacijent umro, političari će zasigurno pokušati spasiti obraz i još jednom pokušati s novim rundama odugovlačenja, zaključuje glavni ekonomist iz Saxo Banke.