RBA ANALIZE

Građani se i dalje razdužuju, sve popularniji krediti u kunama

02.02.2017 u 10:08

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupno plasirani krediti iznosili su krajem prosinca prošle godine 258,5 milijardi kuna, što je za gotovo 16 milijardi ili 5,8 posto manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine, pa je potvrđen trend godišnjeg pada kredita koji traje od studenog 2012.

U analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), objavljenoj u četvrtak, navodi se također da su ukupni krediti u prosincu pali i u odnosu na studeni, za 2,3 milijarde kuna ili 0,9 posto. Tako je nastavljen i trend pada kredita na mjesečnoj razini koji, s iznimkom u svibnju i studenom prošle godine, traje od listopada 2015. godine.

Pad kredita na godišnjoj razini posljedica je dobrim dijelom nominalnog pada plasmana uzrokovanog postupkom konverzije i djelomičnog otpisa kredita vezanog uz švicarski franak, objašnjavaju analitičari RBA.

"Prema posljednjim informacijama HNB-a, od studenog 2015. do kraja prosinca 2016. banke su ukupno otpisale šest milijardi kuna kredita, dok je istovremeno nominalni pad kredita podržan i prodajom loših plasmana banaka", navodi se u analizi.

Ističe se, također, da posljednji podaci o ukupnim kreditima kućanstvima ukazuju na nastavak trenda razduživanja na godišnjoj razini, pa su tako u prosincu ti krediti bili niži za 6,9 milijardi kuna ili 5,5 posto u odnosu na godinu dana prije.

U analizi RBA ističe se da je zamjetan i nastavak razduživanja u sektoru poduzeća, u kojemu su ukupni krediti krajem prosinca iznosili 85,6 milijardi kuna.

"Uz stagnaciju na mjesečnoj razini, vrijednost kredita nefinancijskim trgovačkim društvima nastavlja s trendom pada na godišnjoj razini, pa su niži za 1,7 milijardi kuna, odnosno 1,9 posto", navode analitičari RBA.

Krediti središnjoj državi, koji čine udio od oko 18 posto u ukupnim kreditima, iznosili su krajem prosinca 47 milijardi kuna, što je za 3,9 posto manje na mjesečnoj i 11,9 posto manje na godišnjoj razini.

Krajem prosinca 65 posto ukupnih kredita odnosilo se na valutne - denominirane u stranoj valuti i one vezane uz valutnu klauzulu - stoga je godišnji pad kredita iskazanih u kunama djelomično potpomognut i jačanjem tečaja domaće valute u odnosu na euro i švicarski franak za 1,3, odnosno 0,7 posto, navodi se u analizi.

"No, obzirom da je u prošloj godini zamijećen rast potražnje za kreditima u domaćoj valuti, a HNB je mjerama strukturnih operacija počeo povećavati srednjoročnu ponudu kunskih izvora po nižim kamatnim stopama, i u ovoj godini očekujemo nastavak većeg korištenja kunskih kredita u domaćim bankama", zaključuje se u analizi RBA.