UPUTE I UPOZORENJA

Godišnji u Hrvatskoj: Evo što Nijemci savjetuju svojim građanima

14.07.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je važne informacije o Hrvatskoj kako bi njemački turisti znali u što se upuštaju kad putuju na godišnji odmor u Hrvatsku

Na stranici www.auswaertiges-amt.de, objavljeni su korisni podatci o carini i zdravstvu u Hrvatskoj, o prirodi, klimi i sigurnosti u zemlji. Tako je naznačeno kako još uvijek postoji opasnost od mina u nekim dijelovima zemlje, ali i kako se u Hrvatskoj homoseksualnost poštuje zakonom, no kako nije prihvaćena u nekim dijelovima društva, pogotovo izvan većih gradova i turističkih područja.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova navodi i kako je ulični kriminal u Hrvatskoj vrlo nizak, a rijetki su nasilni zločini, prenosi Fenix magazin.

'Sitni kriminal, kao što su džeparenje i imovinski kriminal, događa se uglavnom u turističkim zonama, kao i u Zagrebu noću, na Glavnom kolodvoru i u obližnjem podzemnom trgovačkom centru na autobusnom kolodvoru. Krađe se najčešće događaju provalama u automobile na plaži.

Sigurno pohranite novac, osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu i druge važne dokumente i napravite kopije za hitne slučajeve. Ako je moguće, plaćajte bezgotovinsko ili nosite samo gotovinu koja vam je potrebna za taj dan, navodi se u važnim informacijama Ministarstva vanjski poslova Njemačke.

  • +15
Turisti u Opatiji Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

U prepunim mjestima kao što su zračne luke, kolodvori i trgovačke ulice u Zagrebu i obalnim gradovima, budite posebno oprezni i pazite na svoje dragocjenosti. Ako je moguće, parkirajte na čuvanim parkiralištima ili kampovima i nemojte noćiti na benzinskim postajama i parkiralištima na autocestama. Ne ostavljajte dragocjenosti i dokumente u autu ili na plaži, savjetuje se na stranici njemačkog ministarstva.

Nadalje, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova savjetuje svojim građanima neka prilikom kupnje ili odlaska u restoran provjere cijene, prenosi Fenix-magazin.

'Budite skeptični prema nepoznatim e-mailovima, telefonskim pozivima, dobitnim objavama, ponudama i zahtjevima za pomoć od navodnih poznanika. Nemojte iznositi nikakve podatke o sebi, već se uvjerite sami ako je potrebno ili kontaktirajte policiju', savjetuje ministarstvo, navodi se u informaciji za putovanje u Hrvatsku.