inflacija

Glavni ekonomist HGK o rastu cijena: Suosjećam s Marićem, ali Vlada bi trebala intervenirati na strani prihoda i poreza

15.06.2022 u 20:13

Bionic
Reading

Glavnim ekonomist Hrvatske gospodarske komore Goran Šaravanja prokomentirao je inflaciju i nezaustavljiv rast cijena

Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago razgovarao je s glavnim ekonomistom Hrvatske gospodarske komore Goranom Šaravanjom koji mu je za početak rekao kako suosjeća s ministrom Marićem u ovoj situaciji.

"Inflacija će biti visoka ove godine, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europskoj uniji, pa i šire. Siguran sam da ćemo sljedeće godine imati niže prosječne stope inflacije", rekao je Šaravanja. "Centralne banke, osim japanske centralne banke, nagovješćuju ili su već počele dizati kamatne stope. To samo po sebi upućuje na usporavanje gospodarskog rasta u određenom trenutku nakon dizanja kamatnih stopa", dodao je.

Europska središnja banka najavljuje dizanje kamatnih stopa, no kako će se to odraziti na Hrvatsku i građane nakon ulaska u eurozonu?

"Sve zemlje eurozone, kako Europska središnja banka bude dizala bazne kamatne stope, imat će veće kamatne stope. Mi ulazimo u eurozonu, a premija za rizik će svakako biti niža nego što bi bila inače", kazao je.

O zamrzavanju cijena kaže kako je to ubacivanje još jednog elementa neizvjesnosti u svijetu koji danas karakterizira pregršt neizvjesnosti. "Moja osobna preferencija bi bila da Vlada intervenira na strani prihoda, poreza, neka sami vide gdje", kazao je.

Vlada je smanjila PDV na dio proizvoda pa su oni danas skuplji nego prije, možda je rješenje intervencija na porezu na dohodak. "To je jedno od mogućih rješenja, svaka Vlada ima paletu poreza i trošarina na kojima mogu intervenirati, oni znaju bolje vidjeti. Nema previše prostora i to je komplicirana situacija u Hrvatskoj", navodi.