rast cijena

Novotny o inflaciji: Ne smijete intervenirati u cijene. Kao da virozu liječite antibiotikom, to je pogrešna politika

15.06.2022 u 18:46

Bionic
Reading

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je inflaciju i generalno rast cijena te moguća daljnja kretanja na ekonomskom području

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 10,8 posto, a u godišnjem prosjeku više su za 5,4 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

Ekonomist Damir Novotny gostovao je u Dnevniku N1 gdje je pojasnio kako su cijene posljednjih godina bile povijesno pale i sad se samo vraćaju “na staro”: “Proteklih desetak godina smo vidjeli deflaciju, pad cijena. Na početku stoljeća cijene su bile značajno više. 2000. godine ulje je bilo oko 15 kuna. U usporedbi s današnjom kupovnom moći, to je kao da je bilo 25 kuna. U 2020. godini zbog zatvaranja ekonomija i ostalog cijene su bile povijesno najniže pa smo imali paradoks negativnih cijena nafte. Cijene se sad vraćaju na razinu iz 2019. godine, a dokle to može ići, ne znamo.”

Ističe da je plin glavni problem: “Robe koje dolaze iz Azije su skuplje nego ranije, i to nekoliko desetaka puta više. Sad se suočavamo s time da robe na europskom tržištu nema dovoljno, a u kućanstvima novaca očito ima. To dokazuje činjenica da potrošnja goriva ne pada. Inflacija će se zaustaviti kad kućanstva prestanu trošiti, kad kažu da više ne mogu plaćati tako visoke cijene.”

“Ne smijete intervenirati u cijene. Kao da virozu liječite antibiotikom, to je pogrešna politika. Inflacija se rješava na razini monetarnih politika, o tome se sad razgovara na razini ECB-a”, zaključio je.