damir zorić

Glavni direktor HUP-a: 'Jesen je neizvjesna, sve više tvrtki obustavlja ulaganja, a to vodi do stagnacije. Nužno je da se država uplete'

22.08.2022 u 21:31

Bionic
Reading

Na pitanje koliko je za poduzetnika prihvatljivo da mu se cijena plina mijenja na mjesečnoj bazi, Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), rekao je za Dnevnik HTV-a da su posljednji potezi Vlade nepoduzetnički

'Vlasnik Gradske plinare Zagreb je Grad Zagreb koji ima svoja javna poduzeća i to će se odraziti na njih. Posljedice će biti veće nego što se misli', rekao je Zorić. Što se tiče zadužnica koje su privatnici morali dati, kaže da je to uobičajeno, no postavlja se pitanje što će biti ako se ne bude moglo uzvratiti s isporukom plina.

Kako je dodao, to je rizično i stoga bi trebala postojati kontra garancija, ali toga nema. Zorić je pritom naglasio kako je to politika svršenog čina i svatko će morati postupiti onako kako smatra da je dobro.

'Smatramo da bi bilo bolje da se država više upetljala i da je išla regulirati ovaj dio tržišta', rekao je Zorić za HRT, naglasivši kako je zabrinjavajuće da više od trećine tvrtki u Hrvatskoj izjavljuje da će obustaviti planirana ulaganja u razvoj i investicije, a ne bude li toga, neće biti rasta plaća, novog zapošljavanja, a sukladno s tim slijedi stagnacija.

'Nužne su poticajne mjere, nužno je da se središnja država uplete i preuzme stvar u svoje ruke i da s jednog mjesta upravlja ovom krizom', rekao je Zorić za HRT. Ističe kako su u ovoj godini enormno porasli troškovi poslovanja za poduzetnike – 40 posto tvrtki u Hrvatskoj je za trošak električne energije imalo povećanje od 100 posto, daljnjih 20 posto tvrtki imao je povećanje od 200 posto, a narednih 30 posto ima povećanje 300 posto.

Zorić smatra da je hrvatsko ospodarstvo žilavo te da su poslodavci svjesni da u vrijeme kriza moraju podnijeti svoj dio tereta. To je u naravi poduzetništva, ali kako glavni direktor HUP-a kaže, neosjetljivost s drugih strana je velika. 'Stvar je ozbiljna i jesen je neizvjesna. Sve se to tiče svih nas. Ovo je preozbiljno da bi svatko radio ono što hoće', zaključio je.