crna predviđanja

[VIDEO] Oglasio se legendarni Dr. Propast: Kako sada stvari stoje čeka nas stagflacija, dionice će možda pasti i za 50 posto

23.06.2022 u 21:16

Bionic
Reading

Profesor sa Sveučilišta u New Yorku i ekonomist poznat po svojim crnim predviđanjima Nouriel Roubini smatra da će SAD do kraja ove godine pogoditi recesija, a uzrok tome je sinergija posljedica globalnih problema poput pandemije Covida-19, ruske invazije na Ukrajinu i kineske politike nulte tolerancije na Covid-19

Ekonomist Nouriel Roubini, tzv. Dr. Doom (Dr. Propast) gospodarskog svijeta, rekao je da je najviša inflacija u posljednjih četrdeset godina u SAD-u jedan od indikatora da bi moglo doći do stagflacije kao u 70-im godinama 20. stoljeća. To bi značilo da se uz visoku inflaciju usporava gospodarski rast, što je najgori mogući scenarij za gospodarstvo neke zemlje, piše Fortune.

'Ako promatrate ponašanje potrošača, tržište nekretnina, maloprodaju, vidljivo je da svi oni sada, u vremenima visoke inflacije, jako usporavaju. To je stagflacija, nije to samo recesija', rekao je pesimistični Roubini te dodaje da će spori gospodarski rast u kombinaciji s dugoročno visokom inflacijom smanjiti vrijednost dionica više nego očekivano. U standardnoj recesiji vrijednost dionica, kako kaže, pada za 35 posto, ali ako dođe do stagflacije poput one iz 70-ih godina, mogao bi se očekivati pad za više od 50 posto.

Roubini: Gospodarstvo SAD-a sve bliže recesiji Izvor: Društvene mreže / Autor: Bloomberg Markets and Finance

Američki FED je u borbu protiv visoke inflacije ušao s povećanjem kamatnih stopa za 0.75 postotnih bodova, što je najagresivnije povećanje od 1994. godine. Roubini podupire odluku FED-a i smatra da kamatne stope treba podizati, čak i u slučaju recesije, kako bi gospodarstvo SAD-a barem izbjeglo dugoročnu inflaciju.

Roubini je tako posljednji u nizu utjecajnih ekonomista i poslovnih čelnika, među kojima su i ekonomist Robert Shiller i izvršni direktor JP Morgana Jamie Dimon, koji predviđaju sigurnu recesiju u SAD-u. Investicijska banka Goldman Sachs početkom tjedna revidirala je svoja predviđanja o recesiji, izvijestivši da je gospodarski pad dvostruko vjerojatniji nego što se mislilo.