KAO KOD NAS

Francuski parlament izglasao rad trgovina nedjeljom

23.07.2009 u 14:28

Bionic
Reading

Francuski parlament u četvrtak je tijesnom većinom konačno prihvatio zakon kojim proširuje rad trgovina nedjeljom, za što se gorljivo zauzimao predsjednik Nicolas Sarkozy, no prihvaćeni tekst ponešto je izmijenjen zbog otpora zastupnika i desnice i ljevice

Pošto je zakon 15. srpnja tijesno prošao u Nacionalnoj skupštini, noću na četvrtak prihvatio ga je i Senat sa 165 glasova za i 159 protiv.

Desnica je zakon prihvatila nevoljko, no ljevica je glasovala protiv jer drži da se njime rad nedjeljom ozakonjuje, prava radnika smanjuju te razara društvo i obitelj. Socijalistička stranka najavila je tužbu pred Ustavnim vijećem, zaduženim da prati ustavnost zakona.

Ministar rada Xavier Darcos zadovoljan je prihvaćanjem zakona za koji tvrdi da 'donosi više slobode poduzećima i potrošačima te više sigurnosti radnicima'.

Osobito gorljivo zakon o radu nedjeljom branio je predsjednik Sarkozy koji u njemu vidi simbol svoje politike reformi.

Zakon je, međutim, dosta izmijenjen otkako je u prvoj verziji bio predstavljen 2008. godine pošto su intervencije u njega unijeli zastupnici vladajućeg UMP-a.

Međutim, stručnjaci i sindikati upozoravaju na njegovu dvojakost jer nisu svi radnici jednako zaštićeni, pa tako zaposleni u trgovinama triju velikih zona (Pariz, Lille, Marseille) rade nedjeljom uz pristojne naknade i kompenzacijske dane za odmor u tjednu.

Nasuprot njima, zaposlenici u trgovinama u drugim zonama, turističkim i termalnim lječilištima mogu dobiti naknadu za rad nedjeljom, ali i ne moraju jer ona nije obavezna.