performans u zagrebu

[FOTO/VIDEO] Zelena akcija: Premijer i ministar Ćorić opet su promašili klimatske ciljeve, politiku temelje na još 12 godina uvoznog ugljena

06.11.2021 u 13:27

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković i ministar Tomislav Ćorić još jednom su pokazali kako ne shvaćaju klimatsku krizu ozbiljno jer će energetska politika Vlade i dalje biti temeljena na vrlo štetnim projektima, poručili su u subotu iz Zelene akcije

Aktivisti Zelene akcije održali su performans na Cvjetnom trgu kojim su prikazali kako Vlada promašuje klimatske ciljeve, postavili su i transparent s porukom “Nemamo vremena za promašaje” kako bi ukazali na hitnost rješavanja problema.

Klimatski ciljevi, koje je u Glasgowu predstavio premijer Plenković, prikazuju se kao veliki uspjeh, no kada se pogleda detaljnije, vrlo su skroman doprinos naporima da ispunimo obveze iz Pariškog sporazuma te doprinesemo zaustavljanju klimatske krize, stoji u priopćenju Zelene akcije.

Performans Zelene akcije povodom globalnog dana akcije za klimatsku pravdu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babić/Pixsell

Klimatska i energetska politika koja je temeljena na još 12 godina korištenja uvoznog ugljena, na najavama ulaganja milijardi eura u drugi blok nuklearne elektrane Krško te na samo 10 posto povećanja udjela obnovljivih izvora energije do 2030. promašaj je za klimu, okoliš te džepove građanki i građana.

Naime, ističu, termoelektranu Plomin treba zatvoriti u idućih pet godina, a ne tek 2033. kao što planira Vlada. Osim utjecaja na okoliš i klimu, električna energija iz ugljena je vrlo skupa, s tendencijom drastičnog porasta zbog sve veće cijene emisija CO2. Prema raspoloživim podacima, samo trošak emisija TE Plomin prošle godine iznosio je preko 100 milijuna kuna, kažu u Zelenoj akciji.

Hrvatska nema vlastitih nalazišta ugljena te nastavkom rada ove TE ostajemo ovisni o uvoznom energentu. Umjesto da skorim zatvaranjem TE Plomin budemo među pozitivnim primjerima energetske tranzicije, svrstavamo se na začelje Europe, poručuje Zelena akcija.

Treba, nam, kažu, hitno plan o zatvaranju TE Plomin do najkasnije 2026., koji uključuje i zamjenu te energije s onom iz obnovljivih izvora kao i plan za adekvatno zbrinjavanja radnika.

Ističu i kako nuklearna energija nije jeftina, ni sigurna, niti zelena, a pogotovo nije dobivena uz niske emisije CO2. Troškovima izgradnje drugog bloka NE Krško moguće je solarizirati krovove stotine tisuća zgrada u RH.

  • +34
Zelena akcija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zelena akcija

Svjetski čelnici u Glasgowu imaju još tjedan dana da postignu dogovor koji ostavlja fosilna goriva ispod zemlje te napokon budu iskrene i ozbiljne oko svojih klimatskih obećanja. Usprkos nekim vidljivim pomacima i najavama, još uvijek sve relevantne strategije Vlade RH pokazuju kako je Hrvatska daleko od prepoznavanja opasnosti koje klimatska kriza nosi, ali i prilike koju imamo ako na vrijeme krenemo u oštar zaokret te ulaganje u klimatski i socijalno održivu budućnost, zaključuju u priopćenju.