Sfera Visia

[FOTO/VIDEO] Posjetili smo tvornicu sapuna u kojoj rade samo slijepe i slabovidne osobe, a koja ima vrlo ozbiljne poslovne planove. 'Kod nas nema popusta, a ni švercanja'

03.10.2020 u 16:25

Bionic
Reading

Magistra kemije, 35-godišnja Barbara Šajinović nema desno oko. Odstranjeno joj je zbog zloćudnog tumora još dok je bila dojenče. Lijevo oko spašeno je radioterapijom, ali joj je zbog zračenja drastično oštećeno. S preostalih šest posto vida bez posebne pomoći završila je osnovnu i srednju školu, zatim u ro­ku i Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. Radila je kao asistentica na dva fakulteta, a danas vodi proizvodnju sapuna u tvrtki Sfera Visia, s kojom ima velike planove

'Meni nije nitko rekao da slijepe osobe to ne mogu. Možda zbog toga nisam u glavi imala ograničenja koja obično muče osobe s invaliditetom', govori Barbara.

Kao što nije dopustila da je oštećeni vid sputava u obrazovanju i karijeri, tako ne želi ni da se na priču o Sfera Visiji, koju je prije četiri godine osnovala Udruga slijepih Zagreb, gleda samo kroz prizmu pomoći slabovidnim i slijepim osobama.

'Ne želimo da se naši proizvodi kupuju zato što ih rade slijepi, već zbog toga što su vrhunski. Kao voditeljica proizvodnje ne želim spuštati standarde. Nema kod mene - 'dobro ne vidiš, nema veze'. Posao se mora napraviti. Nema švercanja', objašnjava Barbara.

Sjedimo u prostorijama tvrtke smještenim u oronulom, ali i dalje impozantnom industrijskom kompleksu davno propale tvornice mesa Zagrepčanka u Heinzelovoj.

Ideja o proizvodnji sapuna nastala je 2014. kao rezultat radionica za izradu sapuna u prostorijama Udruge slijepih Zagreb kako bi se nezaposlene slijepe i slabovidne članove uključilo na tržište rada, dajući im nova znanja.

Prva financijska sred­stva za pokretanje projekta osigurana su natječajem Grada Zagreba. U uređenje prostora, nabavu strojeva i opreme uloženo je oko 1,5 milijuna kuna. Prije tri godine otvorena je online trgovina, a sapuni Sfera Visia probili su se i na police trgovina DM-a te brojnih zagrebačkih suvenirnica.

Njihov najpoznatiji proizvod je sapun s točkicama, odno­sno natpisima na Brailleovu pismu. Cijena mu je 35 kuna.

'Najviše su traženi u vrijeme blagdana, kad razne kompanije i institucije, ali i pojedinci, kupuju poklone za klijente i prijatelje. Za njih radimo personalizirane sapune s natpisima na brajlici, primjerice imenom tvrtke. Dosad nam je najveća pojedinačna narudžba bila 2500 komada, što smo radili za jednu veliku banku', kaže Barbara.

Prodaja sapuna s točkicama je sezonalna i ima mjeseci u kojima nema nikakve potražnje. Zbog toga je Barbara odlučila proširiti ponudu tekućim sapunima za koje je sama osmislila recepturu.

'Velike nade polažemo u tekuće sapune jer su oni potrebni na redovnoj bazi. Koriste se svaki dan u brojnim kompanijama i institucijama. Time bismo osigurali stalne prihode. Želja nam je, kao i svakoj ozbiljnoj tvrtki, da dobro zarađujemo, da možemo pokriti troškove proizvodnje i plaće. Bez subvencija koje dobivamo od Grada Zagreba to trenutno ne bismo uspjeli', objašnjava Barbara.

Financijsku potporu za proizvodnju tekućih sapuna pružila im je Europska banka za obnovu i razvoj s 20 tisuća eura i Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) s 30 tisuća eura. Glavnu sirovinu za izradu sapuna - ulje - donirala im je Zvijezda, i to količine dovoljne za godišnju proizvodnju.

'Dio tog novca iskoristili smo za kupnju nove opreme, reaktora za kuhanje sapuna. Oni će se prilagoditi za rad osoba s oštećenim vidom, bilo slijepih, bilo visoko slabovidnih. U reaktore ćemo ugraditi mjerne uređaje za praćenje ključnih parametara tijekom proizvodnje. Osmislit će se i softver koji će osim digitalnog broja govorno obavještavati što očitava mjerni uređaj', govori Barbara.

Sapuni Sfera Visije proizvode se 100 posto od prirodnih sastojaka, kao što su se nekad kuhali u svakom domaćinstvu.

'Na našem tržištu, koliko sam ja istražila, ne postoji pravi tekući sapun. Ono što danas možete naći u trgovinama po kemijskom sastavu nisu sapuni. Tekući sapun radi se od jestivih ulja i kalijeve lužine. Trenutno se svašta prodaje kao tekući sapun, iako sapuna nema ni u tragovima, već je u njima deterdžent. A deterdžent je sintetska kemikalija, odnosno jedan od derivata nafte', objašnjava Barbara.

Osim što mogu kupiti jedini pravi tekući sapun, Barbara očekuje da će velike kupce na poslovnu suradnju sa Sfera Visijom potaknuti još jedna stvar.

'Sve tvrtke, ustanove i organizacije koje ne zapošljavaju dovoljan broj osoba s invaliditetom plaćaju državi penale. Te penale mogu u potpunosti anulirati kupovinom naših proizvoda. Znači, umjesto kazne koju sad plaćaju potpišu s nama ugovor iste novčane vrijednosti za nabavu tekućeg sapuna', ističe Barbara.

Kako je projekt još u pelenama (započeo je prije dva mjeseca), trenutno se u pogonu Sfera Visije dnevno proizvede 60 litara tekućeg sapuna. S vremenom će ta količina znatno rasti.

Uz sadašnjih troje stalno zaposlenih, plan je zaposliti još četiri slijepe i slabovidne osobe početkom sljedeće godine. Inače, kako je Sfera Visia registrirana kao društveno poduzeće, strateški cilj i obaveza joj je 100 posto dobiti vratiti za potrebe rehabilitacije članova Udruge slijepih Zagreb i za daljnje ulaganje u poslovni pothvat.

Jedini uvjet prilikom zapošljavanja bit će to da je osoba član neke udruge slijepih. Slabovidne i slijepe osobe u Hrvatskoj u pravilu se školuju za zanimanja poput telefonista, masera, fizioterapeuta, dok je mala zastupljenost drugih profesija, i ona ponajviše ovisi o angažiranosti pojedinca.

'To treba promijeniti. Ima li volje i truda, i slabovidne, odnosno slijepe osobe mogu puno naučiti. Naprimjer, ja sam prvi put doživjela neugodnost na liječničkom pregledu na medicini rada kad sam se trebala zaposliti na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Doktorica je napravila paniku govoreći da mi ne želi dati potvrdu jer nisam sposobna za rad. Moj poslodavac ju je uvjerio u suprotno jer sam ja tad već sve radila kao i osoba sa zdravim vidom', prisjetila se Barbara.

Njezin dugoročni plan sa Sfera Visijom je da se u potpunosti fokusiraju na proizvodnju sapuna.

'Želimo to razraditi do krajnjih granica. Da se zna za naše sapune ne samo u Hrvatskoj, već u široj regiji. A prije svega to ćemo napraviti inzistiranjem na visokim standardima. Jer kao što sam rekla na početku, tu nema popusta', zaključila je Barbara.

  • +11
Sapuni s točkicama Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić