premijer se sjetio bivše suradnice

Plenković: Agrokor stabilno posluje, hvala na tome i Martini Dalić

05.09.2019 u 10:37

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izrazio žaljenje što odluka Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora o refinanciranju roll-up kredita nije donesena jednoglasno, ocijenivši da je njezino donošenje izrazito važno jer šalje poruku sigurnosti, stabilnosti i daljnje konsolidacije kompanije i njezinog uspješnog poslovanja u budućnosti.

Osvrnuvši se na početku sjednice Vlade na odluku Privremenog vjerovničkog vijeća o refinanciranju roll-up kredita, Plenković je kazao da "nažalost njihova odluka nije donesena konsenzusom, premda isplata graničnog duga dobavljačima, uređena nagodbom, ne dolazi u pitanje niti of Fortenove grupe", što dobro znaju i veliki i mali dobavljači.

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u srijedu je većinom glasova - s tri glasa predstavnika financijskih vjerovnika, a protiv dva predstavnika dobavljača, izglasovalo je refinanciranje roll-up kredita.

Kako je odluka dobila podršku većine, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško rekao je u srijedu da će nastaviti s radnjama koje su još potrebne kako bi završili refinanciranje SPFA kredita obveznicom ovog petka.

Fortenova grupa refinancirat će roll-up kredit iz lipnja 2017. izdanjem četverogodišnje obveznice u iznosu do 1,2 milijarde eura, uz kamatu od 7,3 posto plus EURIBOR, uz donju granicu od 1 posto, a refinanciranje predvodi američki investicijski fond HPS Investment Partners, uz sudjelovanje VTB banke.

Roll-up kredit u iznosu od 1,06 milijardi eura realiziran je u lipnju 2017. godine za pokriće dugova Agrokora. Pregovori o njegovu refinanciranju trajali su duže vrijeme s obzirom da je taj kredit, po podacima s početka travnja kada je s radom počela i Fortenova grupa koja je preuzela poslovanje Agrokor grupe, imao tada osnovnu kamatu od 11,5 posto, a koja je do rujna, kada kredit istječe, trebala narasti do 14 posto, a efektivno do 18 posto.

Fortenova je svoju ponudu za plaćanje graničnog duga u ovoj godini podigla na devet milijuna eura, s inicijalno ponuđenih 5 milijuna eura, no dobavljači nisu glasovali za refinanciranje.

"Sve će to biti isplaćeno u sljedećim godinama. Bilo bi dobro da je ta odluka konsenzusom donesena, no eto nije. U svakom slučaju, angažman hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora koji je donio zakon o izvanrednoj upravi, bio je vrlo odvažan, vrlo hrabar 2017. pred Uskrs, u trenucima kada je Agrokor bio blokiran, kada su dobavljači obustavljali dostavu svojih roba Konzumu, kada je prijetio kolaps ne samo te kompanije, koja je ukupno zapošljavala 60.000 ljudi u Hrvatskoj i drugim državama jugoistoka Europe, nego je trebao izazvati lančanu reakciju i na dobavljače, i na hrvatske poljoprivrednike, na hrvatski financijski sustav", izjavio je Plenković.

Dodao je i da taj odvažan potez Vlade i Sabora na razini Europe i svijeta dobiva sve pozitivne ocijene.

Kako je istaknuo, danas ta kompanija s takvom odlukom neće nositi na svojim leđima visoke kamate, koje su zadnjih nekoliko mjeseci rasle, nego će nositi kamate koje su još uvijek za kompaniju koja izlazi iz krize i poteškoća drukčije nego da solidno posluje.

Napomenuo je i da s takvom odlukom kompanija ide na put konačnog oporavka i kvalitetnog poslovanja i opstanka i radnih mjesta i kompanije, sve to bez i jedne krune troška za porezne obveznike.

Plenković je ocijenio odluku Privremenog vjerovničkog vijeća kao ovotjedni događaj koji je "možda imperfektan" po broju glasova, no po svojoj supstanci je izrazito važan jer šalje poruku sigurnosti, stabilnosti i daljnje konsolidacije kompanije i njezinog uspješnog poslovanja u budućnosti i na određeni način zaokružuje cijelu priču.

Na kraju je zahvalio bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić koja se "dosta investirala u ovaj proces i dala u toj fazi ključan doprinos" te sadašnjem ministrom gospodarstva Darku Horvatu koji je nastavio taj proces.

  • +4
sjednica vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL