SJEDNICA VJEROVNIČKOG VIJEĆA

Dobavljači odbili ponudu Fortenove, refinanciranje roll-up kredita odobreno preglasavanjem

04.09.2019 u 17:17

Bionic
Reading

Privremeno vijeće vjerovnika Agrokora prihvatilo je prijedlog uprave Fortenove o refinanciranju roll-up kredita iako su predstavnici dobavljača glasali protiv, nezadovoljni ponuđenim uvjetima za isplatu graničnog duga

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u srijedu je većinom glasova - s tri glasa predstavnika financijskih vjerovnika, a protiv dva predstavnika dobavljača, izglasovalo refinanciranje roll-up kredita, izvijestio je glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško.

"Kako je odluka dobila podršku većine, mi ćemo nastaviti s radnjama koje su još potrebne kako bi završili refinanciranje SPFA kredita obveznicom ovog petka. Sada nema više nikakve prepreke za uspješno zaključenje transakcije, čime ćemo ispuniti jedan od važnih uvjeta i zadataka koji nam je postavljen nagodbom vjerovnika Agrokora, a to je refinanciranje SPFA kredita", rekao je Peruško u telefonski poslanoj izjavi novinarima.

Napominjući da današnje glasovanje o refinanciranju nije imalo "apsolutno nikakve veze s uvjetnim plaćanjem dobavljačima", Peruško kaže da mu je "žao što su pojedini predstavnici dobavljača pretpostavili taj svoj interes interesima svih drugih sudionika ovog procesa".

"Žao mi je što nisu prepoznali važnost refinanciranja za budućnost Fortenova grupe i svih njezinih dionika uključujući i dobavljače", rekao je.

Po njegovim riječima, Fortenova je svoju ponudu za plaćanje graničnog duga u ovoj godini podigla na devet milijuna eura.

Vidaković: Nismo imali druge mogućnosti nego glasati protiv suglasnosti

Iako su se dobavljači zalagali za postizanje kompromisnog rješenja u vidu dinamike isplate graničnog duga, vodeći ljudi Fortenova grupe nisu bili spremni na dogovor, već su inzistirali na izglasavanju suglasnosti u danom obliku bez ikakvih izmjena, naglašava se u priopćenju dobavljača.

"Iako su pregovori trajali do neposredno pred početak PVV-a, uprava Fortenova grupe nije prihvatila niti jedan prijedlog dobavljača pa niti onaj najvažniji koji se tiče sporne klauzule ograničenja isplate graničnog duga, stoga predstavnici malih i velikih dobavljača nisu imali drugu mogućnost, nego glasati protiv davanja suglasnosti izvanrednom povjereniku za preuzimanje novog jamstva", izjavila je Marica Vidaković, članica Privremenog vjerovničkog vijeća. 

"Mi smo dobavljačima ponudili plaćanje u iznosu od gotovo 9 milijuna eura u ovoj godini. Znači inicijalni prijedlog od 5 milijuna eura smo podigli, no taj naš prijedlog nije bio prihvaćen", rekao je.

Peruško podsjeća i da su u Fortenovi priznali granični dug od 17,5 milijuna eura.

"Podsjećam i da nagodba ni na koji način ne predviđa dinamiku plaćanja tog duga, već je ona predmet dogovora temeljeno na mogućnostima plaćanja. Mi smo napravili stvarno sve što je bilo u našoj mogućnosti da dogovor postignemo. Do njega nažalost nije došlo, no ono što je najvažnije je da refinanicranje nije dovedeno u pitanje i u konačnici to je u najboljem interesu svih dionika ovog procesa, uključujući i naše dobavljače", zaključio je Peruško.

  • +5
Prije nekoliko dana u Banskim dvorima održan je izvanredni sastanak s malim dobavljačima Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Fortenova grupa refinancirat će roll-up kredit iz lipnja 2017. izdanjem četverogodišnje obveznice u iznosu do 1,2 milijarde eura, uz kamatu od 7,3 posto plus EURIBOR, uz donju granicu od 1 posto, a refinanciranje predvodi američki investicijski fond HPS Investment Partners uz sudjelovanje VTB banke.

Roll-up kredit u iznosu od 1,06 milijardi eura realiziran je u lipnju 2017. godine za pokriće dugova Agrokora. Pregovori o njegovu refinanciranju trajali su duže vrijeme s obzirom da je taj kredit, po podacima s početka travnja kada je s radom počela i Fortenova grupa koja je preuzela poslovanje Agrokor grupe, imao tada osnovnu kamatu od 11,5 posto, a koja je do rujna, kada kredit istječe, trebala narasti do 14 posto, a efektivno do 18 posto.