TJEDNI PREGLED

Fondovima ne pomaže ni oporavak burze

  • Autor: Iztok Likar
  • Zadnja izmjena 22.12.2008 11:12
  • Objavljeno 22.12.2008 u 11:20
burza

burza

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pozitivni rezultati na domaćoj burzi nisu bili dovoljni za pozitivne rezultate fondova. Od osamdeset i sedam otvorenih fondova, u proteklom je tjednu pedeset i sedam fondova palo, a trideset je fondova završilo u zelenom

Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex dva je uzastopna tjedna rastao preko pet posto. Protekli tjedan ojačao je za 7,32 posto, te je u petak njegova vrijednost iznosila 1.737,64 bodova. Time je Crobex popravio rezultat u odnosu na početak godine te bilježi pad od 66,83 posto. Obveznički indeks Crobis je zabilježio drugi uzastopni negativan tjedan, njegov je pad iznosio 1,05 posto, te je tjedan završio na 88,91 bodova, a od početka godine bilježi pad od 7,85 posto. Većina regionalnih dioničkih indeksa bilježi tjedni pad vrijednosti od pet i više posto.

Pozitivni rezultati na domaćoj burzi nisu bili dovoljni za pozitivne rezultate fondova. Najbolje rezultate bilježe fondovi koji imaju veći dio portfelja investiran na Zagrebačkoj burzi. Od osamdeset i sedam otvorenih fondova, u proteklom je tjednu pedeset i sedam fondova palo, a trideset je fondova završilo u zelenom. Među svim kategorijama fondova najlošije su prošli obveznički fondovi

Ukupno je pet fondova poraslo za više od jedan posto, od čega su najbolja dva porasla za više od tri posto. Trideset i tri su fonda pala za više od jedan posto, što je u odnosu na tjedan ranije kad je samo jedan pao preko jedan posto, veliki negativni pomak. Najveći pad u proteklom tjednu bilježe fondovi usmjereni na Azijska tržišta, a najveći je pad zabilježen proteklog tjedna iznosio 7,93 posto, dok je najveći rast iznosio 4,26 posto. Među deset najboljih u tjednu nalazi se sedam dioničkih, dva mješovita i jedan obveznički fond, a njihovi prinosi kreću se u rasponu od 4,26 do 0,35 posto.

Od 41 dioničkih fondova devet ih je ostvarilo pozitivni tjedni pomak, dok su trideset i dva fonda zabilježila tjedni pad. S najvećim tjednim rastom od 4,26 posto, predvodi ih OTP Indeksni, koji je i tjedni pobjednik. Slijedi ga fond Raiffeisen HR dionice s rastom od 3,81 posto i Ilirika JIE s porastom od 1,80 posto. Najveće padove od 7,93 odnosno 6,08 posto bilježe AC Rusija i KD Nova Europa. Posebni dionički fond HPB Titan je negativno korigiran za 1,96 posto. Svi dionički fondovi koji posluju barem dvanaest mjeseci, u tom razdoblju bilježe pad veći od 20 posto. Među njima najmanje je u minusu ZB trend (-28,39 posto), koji pretežno investira na razvijena svjetska tržišta. Slijedi ga fond ST Global Equity s padom od 31,11 posto. Najveći pad u zadnjih 12 mjeseci bilježe fondovi koji su većim djelom portfelja bili izloženi na JIE burzama, a predvode ih Raiffeisen Central Europe koji je u minusu 70,68 posto i Fima Maximum s padom od 67,61 posto.

S iznimkom Ilirika JIE Balanced, C Premium i Agram Trust fonda koji su tjedan završili s minimalnim tjednim rastom, svi ostali mješoviti fondovi su tjedan završili u crvenom. Takvim rezultatima mješovitih fondova velikim je dijelom pridonio pad cijena domaćih obveznica. Tjedne promjene mješovitih fondova su ipak osjetno manje od promjena koje bilježe dionički fondovi, te se kreću u rasponu od 0,63 do -2,68. Nijedan mješoviti fond nije porastao preko jedan posto, dok ih šest bilježi pad veći od jedan posto. Najuspješniji je u proteklom tjednu bio Ilirika JIE Balanced s rastom od 0,63 posto, a slijedi ga C Premium s rastom od 0,35 posto. Među mješovitim u zadnjih dvanaest mjeseci jedino InterInvest Balanced (-13,86 posto) bilježi pad manji od dvadeset posto, a slijedi ga ST Aggressive (-20,06 posto). Među ostalim mješovitim jedino je još ST Balanced u minusu manje od trideset posto.

Obveznički indeks Crobis je drugi tjedan uzastopno jako pao te se je to odrazilo i na većinu obvezničkih fondova. Od trinaest obvezničkih jedanaest ih je palo a samo su dva završila u zelenom. Najuspješniji je bio ZB bond koji je porastao za 0,62 posto, s rastom od 0,26 posto ga slijedi HPB Obveznički. Na ljestvici tjednih rezultata su najniže završili Raiffeisen Bonds s padom od 1,81 posto i OTP euro obveznički s padom od 1,37 posto. Svih šesnaest novčanih fondova je poraslo u rasponu od 0,08 do 0,20 posto. Vrh ljestvice novčanih fondova je zasjeo Agram Cash s rastom od 0,20 posto a slijede ga PBZ Dollar fond s tjednim rastom od 0,18 posto i ZB plus koji je porastao za 0,17 posto.

Prinosi fondova u godini kreću se u rasponu od 6,47 do -71,59 posto. Prema prinosu ostvarenom od početka godine, dvadeset i jedan je fond u plusu. Među njima su svi predstavnici novčanih, pet obvezničkih te najmlađi dionički fond Aureus US Equity. Šezdeset i šest fondova u odnosu na početak godine bilježi negativan rezultat. Pad veći od 50 posto su u ovoj godini ostvarila dvadeset i dva dionička te dva mješovita fonda. Najveći prinos u godini bilježi Aureus US Equity (6,47 posto) a slijede ga PBZ Dollar fond i InterInvest Cash s prinosom od 5,88 odnosno 5,83 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi