SVE OPCIJE OTVORENE

Filipović o cijenama i eventualnim nestašicama: 'Ovo neće biti dugoročne mjere'

14.09.2023 u 20:41

Bionic
Reading

Novinarka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović o mjerama koje je Vlada donijela da spriječi rast cijena namirnica razgovarala je s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem

"Rekao bih prvo da smo kroz ovaj peti paket mjera koji je težak skoro 500 milijuna eura htjeli zaštiti standard hrvatskih građana, djelovati na usporavanje inflacije i pružiti jedan stabilan okvir za poslovanje za naše poduzetnike", započeo je ministar Davor Filipović razgovor za Dnevnik Nove TV.

Odmah nakon najave o zamrzavanju cijena pojavio se strah od nestašica.

"Sjećate li se prošle godine u isto ovo vrijeme ograničili smo devet proizvoda. Priča koju ste tada mogli čuti od pojedinih aktera u medijskom prostoru je da će biti nestašice. Nije bilo nestašice niti jednog proizvoda, a cijena je pala", podsjetio je ministar.

Unatoč tome što je sada ograničena cijena većeg broja proizvoda, smatra da neće biti nestašice ni ovaj put.

"Ovo neće biti dugoročne mjere. Pratit ćemo i analizirati situaciju", rekao je.

Doima se kao da je ovo sad lančani pritisak - Vlada na trgovce, a oni na dobavljače.

"U ovoj situaciji kada funkcioniramo u vrijeme krize svatko mora dati svoj obol. Svatko mora pogledati gdje može nešto sniziti. Svima je u interesu zaštita standarda građana. Ako je kupovna moć građana dobra onda će oni moći trošiti u trgovačkim lancima i kupovati."

  • +6
Sjednica Vlade 14.9. Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Devet mjeseci Vlada je praktički u sukobu s trgovcima i onda odjednom sve dogovara u 72 sata.

"Oni su shvatili trenutak u kojem se nalazimo. Njima inflacija ne odgovara", rekao je Filipović negirajući postojanje sukoba.

"Vlada neće dozvoliti nikome da ostvarujući ekstraprofite preko leđa hrvatskih građana dovodi u pitanje velike ciljeve koje smo postigli", komentirao je mogućnost uvođenja poreza na ekstraprofit. "Uvijek su sve opcije otvorene. Sve se može postići konstruktivnim razgovorom, ali država ima mehanizme koje može u svakom trenutku povući."

Za kraj na pitanje novinarke nije htio komentirati zašto šef HEP-a Frane Barbarić još nije smijenjen.

"Premijer je više puta odgovarao na to pitanje. Nemam što za dodati na ono što je rekao", odbio je išta reći.