sjednica vlade

Plenković predstavio mjere: Pogledajte što će sve pojeftiniti

14.09.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Nakon što ga je predstavila socijalnim partnerima i koaliciji, Vlada je na današnjoj sjednici i javnosti predstavila V. paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena

Premijer Plenković je na početku sjednice izrazio sućut Maroku zbog potresa te Libiji zbog poplava. Najavio je i slanje pomoći iz Hrvatske.

'Od drugih aktivnosti izdvojio bih važan događaj početkom tjedna u KBC-u Zagreb, veliki projekt ulaganja u KBC. Ukupna ulaganja u našem mandatu iznose 337 milijuna eura iz različitih izvora', dodao je Plenković.

Izdvojio je i današnju sjednicu GSV-a, ali i jučerašnji sastanak s udrugama vezan uz nasilje nad ženama. 'Jučer smo održali važan sastanak s predstavnicima udruga koje se bave problemom nasilja nad ženama. Predstavili smo nove mjere za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece. Proširujemo i osnažujemo prava za žrtve. Poslali smo poruku da je ubojstvo žena neprihvatljivo te uvodimo kazneno djelo teškog ubojstva žene', poručio je Plenković.

'Za razliku od aktera koji nasilje nad ženama pokušavaju podvući pod ideološku temu, poruka i pozicija Vlade je da borba protiv nasilja nema alternativu', poručio je premijer.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Plenković je najavio da će danas biti usvojen paket tri zakona kojima se stvara okvir te sadrže mjere za bolju zaštitu dužnika prije i nakon kupoprodaje potraživanja. 'HNB će nadzirati potraživanja koja izlaze iz bankarskog sektora dok će za ostala potraživanja biti zadužen inspektorat. Također, uvode se mjere da se potrošačima ponudi otkup potraživanja', rekao je Plenković.

'Jučer je Ministarstvo obrazovanja u javno savjetovanje poslalo prijedlog uredbe za kriterije za fiskalnu održivost vrtića. Izradili smo novi model. Osiguravamo sredstva jedinicama lokalne samouprave za vrtiće kojima su oni osnivači i za privatne vrtiće', kazao je Plenković.

  • +6
Sjednica Vlade 14. rujna Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Pred kraj uvodnog izlaganja Plenković se osvrnuo na paket mjera. 'Po dobroj i ustaljenoj proceduri konzultacija s ključnim partnerima, razgovarali smo s predstavnicima sindikata, poslodavaca, Maticom umirovljenika, Zajednicom županija, Udrugom gradova, predstavnicima trgovačkih lanaca i banaka. Ovaj paket je plod konzultacija Vlade i svih partnera. Ovaj paket ima cilj održati nisku cijenu električne energije, a cijena energije za građane te za srednje i malo poduzetništvo ostaje ista. Ovo je poruka ekonomske stabilnosti, sigurnosti i predvidivosti za sve navedene aktere. Sadrži i mjere za najugroženije građane kojima će se osigurati jednokratna pomoć. U svrhu smanjenja rasta inflacije donosimo mjere kojima želimo osigurati stabilnost i priuštivost osnovnih namirnica u potrošačkoj košarici. Ograničenje cijena građanima će jamčiti povoljnije cijene određenih namirnica i imat će efekt u usporavanju inflacije. Trgovački lanci će ovih dana početi sa smanjivanjem cijena i vjerujem da će ih vratiti na razinu s kraja prošle godine', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na razgovore s bankama. 'One će povećati kamatne stope na depozite, na štednju građana. Ta mjera ide u prilog građana i protuinflacijska je. Banke su prepoznale napore Vlade koje smo poduzeli i očito idu na povećanje kamata na štednju. Dobili smo jamstva da povećanje kamatnih stopa na štednju neće povećati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite', poručio je uvodno Plenković.

Cijena struje

Nakon uvodnog dijela Plenković je održao detaljniju prezentaciju mjera. 'Ovaj paket mjera odgovor je Vlade na inflatorne pritiske novim i postojećim mjerama. Cilj je održati nisku cijenu energije, štititi od inflacije. Nove mjere vrijede 464 milijuna eura, a postojeće mjere vrijede 551 milijun eura. Prvi cilj je zadržati nisku cijenu energije i ta je mjera teška 288 milijuna eura', rekao je Plenković.

'Cijena za kućanstva ostaje ista, ali smo polugodišnji prag s 2500 podigli na 3000 kWh. Naša kućanstva mogu potrošiti više po povoljnijoj cijeni. Ova mjera se odnosi na više od dva milijuna mjernih mjesta', dodao je.

Cijena struje za malo i srednje poduzetništvo subvencionirat će se kao i do sada, a mjera je teška 86 milijuna eura.

Potpora umirovljenicima i pomoć uz dječji doplatak

Plenković je najavio potporu umirovljenicima, a ona obuhvaća 720 tisuća njih koji imaju mirovinu do 700 eura. 'Prvi put smo obuhvatili i zaposlene umirovljenike', kazao je Plenković.

Oni koji primaju mirovine do 300 eura dobit će najviše - 160 eura. Potporu će dobiti i umirovljenici koji rade, ali ako im je mirovina manja od 700 eura. Za njih će biti izdvojeno 72 milijuna eura.

Najavio je Plenković i izmjene za primanje dječjeg doplatka te će 112 tisuća obitelji dobiti poseban dodatak: za jedno dijete 50 eura, za dvoje djece 100 eura, za troje 150, a za četvero 200 eura.

Zamrzavaju se cijene 30 proizvoda

Govorio je i o cijenama proizvoda u trgovinama. Cijene za osnovnih 30 proizvoda se ograničavaju i vraćaju na razinu prije 1. siječnja ove godine, a zamrzavanje kreće od ponedjeljka 18. rujna. 'Sve ostaje isto kad je riječ o suncokretovom ulju, mlijeku, brašnu...', kazao je Plenković i najavio sniženja za nove proizvode.

Svi proizvodi kojima će cijene biti ograničene bit će označeni posebnim logom.

Nezaposleni će dobiti 100 eura jednokratne naknade, i to njih 73 tisuće, najavio je Plenković. Za ublažavanje posljedica nepogoda poljoprivrednici će dobiti sveukupno 25 milijuna eura, dodao je.

Neke postojeće mjere samo će se produžiti, a među njima i ona da cijena plina ostaje ista, kao i cijena toplinske energije. Snižena stopa PDV-a od pet posto ostaje i dalje za isporuke plina, grijanje te za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

Peti paket mjera vrijedan je 1,7 milijardi eura, poručio je na kraju Plenković.

'Ključna je poruka stabilnosti, sigurnosti i mira temeljem ovih mjera Vlade te mislim da će i građani i gospodarstvo biti zadovoljni', zaključio je Plenković.