DAMIR KUŠTRAK

Evo kako u Agrokoru komentiraju uhićenje jedinog njihovog visokog menadžera iz Todorićeve ere

16.10.2017 u 23:11

Bionic
Reading

Policija je u ponedjeljak ujutro privela Damira Kuštraka. Vladin povjerenik Ante Ramljak jedino je njega od bivše vrhuške Agrokora zadržao u kompaniji i to kao savjetnika u Agrokoru i člana Nadzornog odbora Mercatora

Upitali smo u Agrokoru kako komentiraju uhićenje svog zaposlenika: 'Točno je da je Damir Kuštrak jedini bivši član najvišeg menadžmenta Agrokora koji je nakon otvaranja postupka izvanredne uprave ostao zaposlenik Agrokora te je od 2. svibnja ove godine zaposlen na mjestu savjetnika. Radnje vezane uz današnju policijsku akciju izvanredna uprava ne može komentirati.'

Podsjetimo, Kuštrak bio je član Uprave Agrokora do veljače 2015., kada ga je Todorić preselio u Nadzorni odbor. U koncernu je slovio kao osoba za 'političko-društvena pitanja', dakle za odnose i veze s Vladom, Hrvatskom udrugom poslodavaca (čiji je neko vrijeme bio predsjednik) i druge važne institucije.

Kuštrak se 2014. godine kandidirao i za mjesto predsjednika HGK, no tu je funkciju dobio Luka Burilović. Osim velikog menadžerskog iskustva stečenog u veledrogeriji Medika, Kuštrak je u vrijeme Račanove vlade bio zamjenik ministra financija. 

  • +2
Privođenje Damira Kuštraka Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Poslovna karijera tog diplomiranog građevinara usko je povezana s Agrokorom. U Todorićev koncern došao je kao 38-godišnjak sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta 1994. godine i odmah je sjeo u fotelju starijeg potpredsjednika kompanije. Bio je zadužen za prehrambenu industriju, LedoJamnicuBobisSolanu Pag i dr.

Njegovom dolasku u Agrokor sigurno je kumovalo i to što mu je otac dobar prijatelj s Todorićem.

  • +68
Uhićenja čelnika Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Za Todorića je radio šest godina, da bi 2000. kao član HSLS-a bio imenovan zamjenikom ministra financija Mate Crkvenca u vladi Ivice Račana. Iako zamjenik, Kuštrak je mnoge stvari u Ministarstvu radio samostalno, a neki će ići toliko daleko da ga smatraju glavnim kreatorom državnog proračuna u te tri godine, koliko je bio u Vladi. Dolaskom Ive Sanadera 2003. na vlast, Kuštrak se vratio u privatni sektor te je preuzeo Mediku.

Šefom HUP-a postao je 2007., a godinu dana nakon toga odlazi iz Medike i vraća se u Upravu Agrokora na funkciju izvršnog potpredsjednika za izvozna tržišta. Prije dvije godine Todorić je Kuštraka iz Uprave preselio u Nadzorni odbor koncerna.