DAMIR KUŠTRAK

Uhićen i 'ponosni Todorićev čovjek' za specijalne zadatke

16.10.2017 u 11:30

Bionic
Reading

Policija je jutros privela i Damira Kuštraka. Vladin povjerenik Ante Ramljak jedino je njega od bivše vrhuške Agrokora zadržao u kompaniji i to kao člana Nadzornog odbora Mercatora

Damir Kuštrak bio je član Uprave Agrokora do veljače 2015., kada ga je Todorić preselio u Nadzorni odbor. U koncernu je slovio kao osoba za 'političko-društvena pitanja', dakle za odnose i veze s Vladom, Hrvatskom udrugom poslodavaca (čiji je neko vrijeme bio predsjednik) i druge važne institucije.

Kuštrak se 2014. godine kandidirao i za mjesto predsjednika HGK, no tu je funkciju dobio Luka Burilović. Osim velikog menadžerskog iskustva stečenog u veledrogeriji Medika, Kuštrak je u vrijeme Račanove vlade bio zamjenik ministra financija. 

  • +2
Privođenje Damira Kuštraka Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

U intervjuu za Nacional prije deset godina na pitanje smetaju li ga optužbe da je 'Todorićev čovjek', Kuštrak, tada predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), odgovorio je da se time ponosi, a ne srami.

'Zašto bi mi smetale? Naprotiv, vrlo sam ponosan na svoju ulogu u razdoblju kada se izgrađivao koncern Agrokor i bila mi je čast raditi s osobom kakva je Ivica Todorić', gordo je poručio Kuštrak.

Poslovna karijera tog diplomiranog građevinara usko je povezana s Agrokorom. U Todorićev koncern došao je kao 38-godišnjak, sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, 1994. i odmah je sjeo u fotelju starijeg potpredsjednika kompanije.  Bio je zadužen za prehrambenu industriju, Ledo, Jamnicu, Bobis, Solanu Pag i dr.

Njegovom dolasku u Agrokor sigurno je kumovalo i to što mu je otac dobar prijatelj s Todorićem.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Za Todorića je radio šest godina, da bi 2000. kao član HSLS-a bio imenovan zamjenikom ministra financija Mate Crkvenca u vladi Ivice Račana. Iako zamjenik, Kuštrak je mnoge stvari u Ministarstvu radio samostalno, a neki će ići toliko daleko da ga smatraju glavnim kreatorom državnog proračuna u te tri godine, koliko je bio u Vladi. Dolaskom Ive Sanadera 2003. na vlast, Kuštrak se vratio u privatni sektor te je preuzeo Mediku.

Šefom HUP-a postao je 2007., a godinu dana nakon toga odlazi iz Medike i vraća se u Upravu Agrokora na funkciju izvršnog potpredsjednika za izvozna tržišta. Prije dvije godine Todorić je Kuštraka iz Uprave preselio u Nadzorni odbor koncerna.