kontroverzan prijedlog

Europska komisija uvodi zabranu plaćanja većih iznosa gotovinom, nema više kupnje automobila ili stana za keš?

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 12.05.2021 10:24
  • Objavljeno 12.05.2021 u 08:19
Novac - ilustracija

Novac - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

Europska komisija u srpnju bi trebala predstaviti novi paket zakona za sprečavanje pranja novca, čija će glavna odrednica biti zabrana plaćanja gotovinom. Zabrana bi trebala biti postavljena na iznos od deset tisuća eura, no zemljama članicama bit će ostavljena opcija da uvedu i manje iznose

Kako piše Večernji list, ograničenja u plaćanju gotovim novcem već neko vrijeme postoje u 18 država članica EU-a, pa tako Grci gotovinom mogu platiti do 500 eura, Francuzi 1000 eura, a Poljaci 15 tisuća eura.

Njemačka i Austrija najveći su protivnici zabrane plaćanja gotovim novcem i u tim se zemljama na slobodu plaćanja gotovinom gleda gotovo kao na ustavnom zagarantirano pravo građana. U Austriji je bilo prijedloga da se plaćanje gotovim novcem zaštiti ustavom.

Po novome, piše Večernji list, zabrana plaćanja gotovinom odnosila bi se i na tvrtke i na građane. Hrvatske tvrtke i fizičke osobe koje obavljaju neku poslovnu aktivnost također imaju zabranu plaćanja gotovim novcem za vrijednosti veće od 75.000 kuna od siječnja 2018. godine, tako da nova pravila neće biti nikakva novost za poduzetnike.

Stvari će se međutim mijenjati za građane i njihove transakcije. Ove najave potaknule su nove rasprave u Austriji i Njemačkoj, državama u kojima se na ograničavanja u plaćanju gotovim novcem gleda kao na ograničenje osobnih sloboda. Prema podacima Europske središnje banke, 82 posto svih izdanih računa u Austriji i Njemačkoj plati se gotovim novcem, a jedino Hrvatska ima isti udio gotovinskih plaćanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!