ARBITRAŽA U WASHINGTONU

Europska komisija pomoći će Hrvatskoj u sporu protiv banaka

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 24.02.2017 11:53
  • Objavljeno 24.02.2017 u 11:34
Ilustrativna fotografija/Švicarski franak

Ilustrativna fotografija/Švicarski franak

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na upit zastupnika Europskog parlamenta Ivice Tolića, Europska komisija iznijela je stajalište da arbitražni sud u Washingtonu nije nadležan za vođenje spora koje su banke pokrenule protiv Hrvatske u slučaju Franak

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivica Tolić izvijestio je da je Europska komisija na njegovo inzistiranje donijela izričiti stav o slučaju Franak u sporu koji su banke pokrenule protiv Republike Hrvatske na sudu u Washingtonu.

Podsjećamo, postupak u Washingtonu u fazi je utvrđivanja nadležnosti te je od velike važnosti dobiti potporu institucija Europske unije prije odluke Arbitražnog suda. Pogotovo kada se uzme u obzir odšteta koju bi Hrvatska morala platiti u slučaju gubitka spora.

U svom odgovoru Toliću Komisija tvrdi da, na temelju načela nadređenosti, uspostavljeni arbitražni sud nije nadležan za slučaj protiv Republike Hrvatske. Komisija se također priklonila Republici Hrvatskoj te se stavila na raspolaganje za pravnu pomoć koju će Hrvatska trebati u sporu protiv banaka.

Ivica Tolić izjavio je da je dobivanje izričitog stava Europske komisije u ovom pitanju od velikog značaja za Republiku Hrvatsku te da može biti od koristi u daljnjem tijeku arbitražnog postupka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!