ZAJEDNIČKA POLJOPRIVREDNA POLITIKA

'Europa je snažan proizvođač hrane unatoč krizama'

26.04.2022 u 13:33

Bionic
Reading

Unatoč krizama s kojima se suočava posljednjih godina, Europa je jak i snažan proizvođač hrane, primarnih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina te ima održivu poljoprivrednu politiku, istaknuto je u utorak na panel raspravi o EU zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP)

Na panelu pod nazivom "Press klub Europa: Zajedničkom poljoprivrednom politikom do održivosti zajednice", koji je organziralo Predstavništvo Europske komisije (EK) u Hrvatskoj, ministrica poljoprivrede Marija Vučković ocijenila je da se posljednjih godina Europa suočava s krizama koje nitko nije mogao predvijeti, ali se pokazalo da postoje zajednički europski okviri koji mogu umanjiti utjecaj takvih kriza i rizike od siromaštva.

Istaknula je da se nakon krize s pandemijom koronavirusa i ruske agresije na Ukrajinu opravdano postavljaju pitanja energije i hrane te upozorila da u svjetskom BDP-u energija čini pet posto, a hrana dva posto, ali i da "bez tih sedam posto ostalih 93 posto ne postoji".

Vučković je podsjetila da je hrvatska Vlada odgovorila na energetsku krizu programom vrijednim 4,8 milijardi kuna, kao i da je na vrijeme prepoznata opasnost i od rasta cijena hrane.

"Tako ćemo i nastaviti. Na krize ćemo odgovarati nacionalnim sredstvima te onima koje ćemo ishoditi u dogovoru s Europskom komisijom, tako da ćemo sigurno održati poljoprivrednu proizvodnju", navela je ministrica.

Poručila je kako je ovim vremenima važno ne odustajati od strukturnih promjena, poput stvaranja održivih prehrambenih lanaca, raditi i dalje na konkurentnosti te transformaciji u zeleno i digitalno društvo, koje neće biti prijetnja poljoprivredi.

"Ove dvije godine su nam ukazale na to da bismo trebali biti još brži u odgovaranju na krize i stoga zajednički europski okviri trebaju voditi jačoj Europi, koja brže odgovara na krize i ne odustaje od zajedničkih strateških ciljeva", istaknula je Vučković.

Voditelj predstavništva EK u Hrvatskoj Ognian Zlatev rekao je kako je najvažnija zadaća ove generacije borba protiv klimatskih promjena, a da EK kroz mehanizam za oporavak i otpornosti financijski i tehnički podupire EU članice u provedbi EU strateških tranzicija - zelene i digitalne.

Predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić ocijenio je kako će digitalizacija olakšati korištenje strojeva i mehanizacije, ali da, kao preduvjet, sustav širokopojasnog interneta treba pokrivati cijelu Hrvatsku, što trenutno nije slučaj.

Što se tiče zahtjeva koje pred poljoprivrednike postavlja Zajednička poljoprivredna politika (ZPP), posebice što se tiče zelene poljoprivrede i ekološke proizvodnje, to će iznimno puno koštati, a postavlja se i pitanje kako sa svim tim informacijama upoznati 170 tisuća obiteljskih gospodarstava, jer za HPK, koja ima tu obvezu, a ima samo pet zaposlenih, to će biti nemoguća misija, upozorio je Brlošić.