Europarlamentarka Borzan:

EU demantira ministarstvo zdravstva, Hrvatska može ograničiti prodaju energetskih pića djeci

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 18.01.2018 11:07
  • Objavljeno 18.01.2018 u 11:07
Biljana Borzan: EU demantira ministarstvo zdravstva, Hrvatska može ograničiti prodaju energetskih pića djeci

Biljana Borzan: EU demantira ministarstvo zdravstva, Hrvatska može ograničiti prodaju energetskih pića djeci

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan pozvala je nedavno vladu RH da, u svrhu zaštite javnog zdravlja, ograniči prodaju energetskih napitaka djeci. Iz Ministarstva zdravlja, poručuje ona, stigao joj je negativan odgovor uz obrazloženje kako to ne dopušta zakonodavstvo Europske unije

'Odgovor sam nekoliko puta pročitala jer nisam mogla vjerovati što tvrde. Ako su me se time mislili riješiti, grdno su se preračunali. Pa nekoliko država članica Unije je takve mjere već donijelo, Litva još 2014.! Tražila sam od Europske komisije pravno tumačenje i naravno, izlika našeg ministarstva ne drži vodu', ističe u svojem priopćenju Biljana Borzan.

Ova europarlamentarka Komisiji je postavila dva pitanja: Imaju li države članice pravo odrediti minimalnu dob za potrošnju određenih proizvoda iz razloga povezanih s javnim zdravljem' i 'Je li EU pokrenula nekakav oblik postupka radi utvrđivanja povrede prava protiv Litve i Latvije', te na njih dobila, kaže, jasne odgovore.

Na prvo su joj odgovorili: 'Određivanje minimalne dobi za potrošnju određenih proizvoda iz razloga povezanih s javnim zdravljem dio je nacionalnih politika o javnom zdravlju. Države članice u potpunosti su nadležne za nacionalne politike o javnom zdravlju u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Europske unije. Stoga Komisija smatra da ne postoji razlog za pokretanje postupka protiv takvih nacionalnih mjera'.

Dok je na drugo pitanje odgovor glasio: 'Komisija nije pokrenula nikakav postupak zbog povrede prava protiv Litve ili Latvije u vezi s nacionalnim zakonodavnim odredbama kojima se zabranjuje prodaja energetskih pića maloljetnicima'.

'Ako ministar već govori da ne mogu sva bolesna djeca dobiti lijekove, onda neka se makar angažira oko preventive. To ga ništa neće koštati, koliko znam u Hrvatskoj se niti ne proizvode energetski napitci, uvozimo ih. Više od četvrtine naše školske djece ima prekomjernu težinu i po tome smo sedmi u Europi, vrijeme je da Hrvatska djeluje. Vjerujem da nema stranke u Saboru koja bi bila protiv, vjerujem da nema roditelja koji bi bio protiv', smatra europarlamentarka.

  • +11
  • +8

Sva lica Biljane Borzan

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Podsjeća da kada je predstavljanja inicijativa da se maloljetnicima zabrani prodaja energetskih pića, portal srednja.hr među svojim čitateljima proveo anketu u kojoj je većina bila za nju. 

'S obzirom da su, po nekoj logici, čitatelji tog portala djeca i mladi, izuzetno me vesele rezultati ankete.  To znači da među onima koje bi ova inicijativa zaštitila postoji svijest o postojanju problema. Još jednom pozivam vladu da zaštiti zdravlje djece. Ako nisu sigurni kako to zakonski riješiti, neka pogledaju rješenja drugih država', poručila je Borzan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!