institut zew

Ekonomska klima u Njemačkoj pogoršana četvrti mjesec zaredom

07.09.2021 u 17:06

Bionic
Reading

Ekonomska klima u Njemačkoj u rujnu je pogoršana četvrti mjesec zaredom, odražavajući smanjena očekivanja dobiti zbog globalne nestašice čipova i manjka građevinskog materijala, pokazalo je u utorak istraživanje instituta ZEW

ZEW-ov indeks ekonomske klime u Njemačkoj u rujnu je pao na 26,5 bodova, sa 40,4 boda u kolovozu, pokazuje istraživanje.

Njegova vrijednost upućuje na zaključak da će u idućih šest mjeseci gospodarski rast biti tek blago jači no što je sada, objavio je ekonomski institut sa sjedištem u Mannheimu.

Stručnjaci za financijska tržišta bolje pak ocjenjuju aktualno stanje u gospodarstvu nego u kolovozu, pa je indeks koji prati njihove ocjene porastao u rujnu za 2,6 bodova u odnosu na mjesec ranije, na 31,9 bodova.

Njegova vrijednost neprekinuto raste od ovogodišnje veljače.

Iako anketirani financijski stručnjaci predviđajući da će se stanje u gospodarstvu poboljšavati i u idućih šest mjeseci, očekivani razmjeri i dinamika poboljšanja značajno su se smanjili, rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Dodaje da su globalna nestašica čipova u automobilskom sektoru i manjak građevinskog materijala u graditeljskom sektoru znatno prigušili očekivanja dobiti kompanija, što je možda negativno utjecalo i na očekivanja za gospodarstvo.

ZEW je utvrdio da je u rujnu ponovo pogoršana i ekonomska klima u eurozoni, također četvrti mjesec zaredom, pa je indeks za područje primjene zajedničke valute pao za 11,6 bodova u odnosu na kolovoz, na 31,1 bod.

Indeks koji pokazuje ocjenu aktualnih prilika u gospodarstvu eurozone uvećan je pak za 7,9 bodova, na 22,5 bodova.

Istraživanje je pokazalo i da se inflacijska očekivanja u eurozoni i dalje smanjuju, što se može iščitati iz više nego prepolovljene vrijednosti indeksa u rujnu u usporedbi s kolovozom.

Rezultat signalizira da bi inflacija u eurozoni prema procjena stručnjaka trebala usporiti u idućih šest mjeseci.