zew

Očekivanja investitora za njemačko gospodarstvo poboljšana i u rujnu

15.09.2020 u 13:16

Bionic
Reading

Očekivanja investitora za njemačko gospodarstvo ponovno su poboljšana u rujnu, što pokazuje da i dalje vjeruju u oporavak od koronakrize, unatoč napetostima u pregovorima o brexitu i rastu broja novozaraženih, izvijestio je u utorak institut ZEW

ZEW-ov indeks očekivanja investitora za najveće europsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci u rujnu je tako porastao za 5,9 bodova u odnosu na kolovoz, dosegnuvši 77,4 boda. U kolovozu je poskočio za 12,2 boda.

Ocjena aktualnog stanja znatnije je poboljšana u rujnu u odnosu na prošli mjesec, što se očituje u skoku odgovarajućeg indeksa za 15,1 bod, na minus 66,2 boda. U kolovozu je skliznuo za 0,4 boda.

"ZEW -ov indeks opet je poboljšan, što pokazuje da stručnjaci i dalje očekuju značajan oporavak njemačkog gospodarstva. Pozitivno raspoloženje nisu narušili ni zapeli pregovori o brexitu ni rast broja novozaraženih”, rekao je predsjednik instituta ZEW Achim Wambach.

Njemačko gospodarstvo oporavlja se od svibnja kad su ukinute mjere zatvaranja uvedene radi sprječavanja širenja koronavirusa. Gospodarska aktivnost još je uvijek slabija u odnosu na pretpandemijske razine i ekonomisti očekuju spor oporavak od krize.

Podršku oporavka pružaju izdašni programi poticaja koje je uvela koalicijska vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel a uključuju privremeno sniženu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) kako bi se poduprla potrošnja i potpore kompanijama radi očuvanja radnih mjesta i sprječavanja vala otkaza.

Predsjednik ZEW-a upozorio je ipak na probleme koji predstoje nekim sektorima, posebno bankarskom.

"Prognoze izgleda za bankarski sektor ostaju negativne, razotkrivajući bojazni da će se u idućih šest mjeseci povećavati broj kredita koje nije moguće naplatiti”, rekao je Wambach.