zew indeks

Dobre vijesti iz Njemačke: Ekonomska klima poboljšana u kolovozu

11.08.2020 u 12:28

Bionic
Reading

Očekivanja investitora za njemačko gospodarstvo ponovo su osjetno poboljšana u kolovozu, pri čemu nadu u široki oporavak od koronakrize ulijevaju ponajprije sektori okrenuti domaćem tržištu, izvijestio je u utorak ekonomski institut ZEW

ZEW-ov indeks očekivanja investitora za najveće europsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci porastao je u kolovozu za 12,2 boda u odnosu na srpanj, na 71,5 bodova. U srpnju indeks je pao za 4,1 bod.

Ocjena aktualnog stanja bila je u kolovozu gotovo nepromijenjena u odnosu na prošli mjesec, iskazana u padu odgovarajućeg indeksa za 0,4 boda, na minus 81,3 boda.

"Nada u brzi oporavak gospodarstva ponovo je ojačala dok se ocjena aktualnog stanja tek sporo poboljšava", konstatira čelnik instituta Achim Wambach.

"Procjene o pojedinim sektorima pokazuju da stručnjakinje i stručnjaci polaze od pretpostavke o širokom oporavku ponajprije onih sektora koji su okrenuti domaćem tržištu", dodaje Wambach.

Zabrinjavaju ga ipak izgledi za bankovni i osiguravateljski sektor. 

"Na oprez pak pozivaju kontinuirano jako loša očekivanja poslovnih rezultata banaka i osiguravatelja u sljedećih pola godine", ističe čelnik ZEW-a.