ekonomski institut ZEW

Očekivanja za njemačko gospodarstvo neočekivano poboljšana u travnju

21.04.2020 u 13:46

Bionic
Reading

Očekivanja za njemačko gospodarstvo značajno su poboljšana u travnju, pokazalo je u utorak najnovije istraživanje njemačkog ekonomskog instituta ZEW

Indeks očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima, koji svakog mjeseca izrađuje institut ZEW, u travnju je poskočio čak 77,7 bodova u odnosu na prošli mjesec, dosegnuvši 28,2 boda, pokazalo je najnovije izvješće.

Njegova je vrijednost time znatno nadmašila očekivana minus 42,3 boda, primjećuju u agenciji Dpa. Drastično je pak smanjen ZEW-ov indeks koji iskazuje ocjene stručnjaka o aktualnom stanju u najvećem gospodarstvu eurozone, potonuvši za 48,4 boda, na minus 91,5 bodova.

To je pak znatno niža vrijednost no što su analitičari očekivali, prognozirajući minus 77,5 bodova. Takva kretanja vrijednosti indeksa koji mjere očekivanja i aktualno stanje u gospodarstvu u velikoj mjeri odgovaraju onima u travnju i svibnju 2009. godine, za vrijeme financijske krize, primjećuju u ZEW-u. Stručnjaci za financijska tržišta vide svjetlo na kraju vrlo dugačkog tunela, zaključuje predsjednik ZEW-a Achim Wambach. Rezultati posebnih pitanja o koronakrizi pokazuju da stručnjaci ne očekuju pozitivnu stopu rasta njemačkog gospodarstva prije trećeg tromjesečja 2020., dodao je Wambach.

Rezultati istraživanja za 19-članu eurozonu prate one za najveće europsko gospodarstvo, pokazuje istraživanje njemačkog instituta.

Tako je ZEW-ov indeks očekivanja za gospodarstvo eurozone u cjelini u travnju porastao za 74,7 bodova, na 25,2 boda. Drastično su pak pogoršane ocjene aktualnih uvjeta u gospodarstvu, što se očituje u padu odgovarajućeg indeksa za 45,4 boda, na 93,9 bodova.