vladin paket mjera

Ulje, mlijeko, brašno, meso... Doznajte koliko će sad koštati hrana čija je cijena ograničena

08.09.2022 u 12:54

Bionic
Reading

U paketu mjera teškom 21 milijardu kuna, koji je na sjednici Vlade predstavio premijer Andrej Plenković, nalaze se i mjere ograničavanja cijena prehrambenih proizvoda

Vlada je u sklopu paketa mjera odlučila ograničiti cijene devet prehrambenih proizvoda. Litra jestivog suncokretovog ulja, koja je u prosjeku koštala gotovo 20 kuna, sada će imati cijenu od 15,99 kuna, što je pojeftinjenje od 20 posto.

Mlijeko s 2,8 posto mliječne masti također će imati ograničenu cijenu. Umjesto dosadašnjih 9,99 kuna koštat će 7,39 kuna.

Glatko brašno pojeftinit će za tri kune i sada će cijena biti ograničena na 5,99 kuna. Oštro brašno, koje je do sada koštalo 8,99 kuna, imat će ograničenu cijenu od 6,29 kuna.

Vlada je odlučila ograničiti i cijenu šećera (bijeli kristal) koji će pojeftiniti za dvije kune te će njegova ograničena cijena biti 7,99 kuna.

Osim ovih osnovnih prehrambenih namirnica, Vlada će ograničiti cijene nekih vrsta mesa. Cijelo pile ograničit će se na cijenu od 24,99 kuna, što je 10 kuna manje od dosadašnje prosječne cijene.

Ograničenu cijenu od 24,99 po kili imat će i svinjski vrat s kosti te svinjska lopatica bez kosti.

Miješano mljeveno meso, koje je dosad u prosjeku koštalo gotovo 50 kuna po kili, također će imati ograničenu cijenu od 32,99 kuna.

Jesenski paket mjera za zaštitu građana i poduzeća by Tportal.hr on Scribd

  • +14
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Vladina odluka odnosi se na subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost trgovine na području Hrvatske, a stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da tom odlukom Vlada snižava cijene devet prehrambenih proizvoda koji se najviše prodaju u zemlji i to za više od 30 posto. 'Imali smo kvalitetne razgovore i s predstavnicima trgovačkih lanaca i s predstavnicima proizvođača i donijeli smo zajedničku odluku, kojom se dodatno čuva kupovna moć naših građana. Mislim da trebamo donijeti tu odluku kako bismo snažno podržali naše građane', izjavio je na sjednici Vlade Filipović.