ceiz indeks

Ekonomisti očekuju da nam je gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 2,7 posto

16.04.2018 u 14:50

Bionic
Reading

CEIZ indeks je u siječnju i veljači ove godine ostvario svoje najviše vrijednosti u proteklih pola godine, a na temelju njegova kretanja analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) procjenjuju da bi godišnja stopa realnog rasta BDP-a u prvom tromjesečju mogla iznositi 2,7 posto, objavljeno je u ponedjeljak iz EIZ-a

"CEIZ indeks je u siječnju i veljači ove godine ostvario svoje najviše vrijednosti u proteklih pola godine. Iako indeks još od siječnja 2017. bilježi pad vrijednosti na godišnjoj razini, u prva dva mjeseca ove godine taj je pad ipak značajno usporio, na minus 0,4 i minus 0,6 bodova", navode iz EIZ-a.

Ističu kako su u veljači ove godine sve komponente CEIZ indeksa porasle na godišnjoj razini, posebice prihodi od poreza na dodanu vrijednost koji su ostvarili značajan rast i dali najveći pozitivan doprinos promjeni vrijednosti CEIZ indeksa u veljači ove godine.

U odnosu na zadnje tromjesečje 2017. godine, CEIZ indeks je kumulativno u prva dva mjeseca ove godine porastao za 0,5 indeksnih bodova. Ujedno je prosječna vrijednost indeksa u siječnju i veljači bila za 0,6 indeksnih bodova veća u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u zadnjem tromjesečju 2017. godine, navodi se u objavi.

Analitičari EIZ-a ističu kako takva dinamika CEIZ-a upućuje na to da je u prvom tromjesečju ove godine ekonomska aktivnost ubrzala u odnosu na kraj prošle godine.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo stoga da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,7 posto, što je značajno poboljšanje u odnosu na stopu rasta BDP-a od 2 posto koja je ostvarena u zadnjem tromjesečju 2017. Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u prva tri mjeseca 2018. godine porastao za 1,0 posto", procjenjuju u EIZ-u.

  • +7
Uljanik, porinuće broda za polarna istraživanja Scenic Eclipse Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.