POZITIVNI SIGNALI

Ekonomska aktivnost jača, u prvom kvartalu rast BDP-a ubrzava na 2,8 posto

21.03.2018 u 14:02

Bionic
Reading

Kretanje CEIZ indeksa za siječanj upućuje na umjereno jačanje ekonomske aktivnosti na početku ove godine, priopćeno je u srijedu iz Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) u kojem procjenjuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju mogla iznositi 2,8 posto, što bi bilo značajno poboljšanje u odnosu na rast od 2 posto u zadnjem tromjesečju 2017.

Kako je u srijedu objavljeno iz EIZ-a, CEIZ indeks je u siječnju 2018. porastao za 0,67 indeksnih bodova u odnosu na prosinac 2017.

Ujedno je vrijednost indeksa u siječnju bila i za 0,57 indeksnih bodova veća u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u zadnjem tromjesečju 2017.

To upućuje na zaključak da je ekonomska aktivnost u zemlji nešto ojačala u odnosu na zadnje tromjesečje 2017., kada je ekonomska aktivnost promatrana kroz prizmu tromjesečnih stopa promjene BDP-a stagnirala, ističu iz EIZ-a.

Međutim, s obzirom na to da je vrijednost indeksa u prvom mjesecu ove godine bila manja u odnosu na siječanj 2017. godine, u EIZ-u kažu kako se može zaključiti da jačanje ekonomske aktivnosti na početku 2018. nije toliko intenzivno kao što je to bio slučaj u prvom tromjesečju prošle godine.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo stoga da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,8 posto, što je značajno poboljšanje u odnosu na stopu rasta BDP-a od 2 posto koja je ostvarena u zadnjem tromjesečju 2017. Međutim, da bismo bili sigurni da je ovo poboljšanje ekonomske aktivnosti trajnog karaktera, trebat će pričekati objave vrijednosti indeksa za veljaču i ožujak 2018. godine", zaključuje se u objavi EIZ-a.

  • +17
Od Vlade očekujemo reformski paket za ubrzanje rasta BDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.