željko ivanković

Ekonomist poručuje: 'Nemojte misliti da ulazimo u eurozonu uz tečaj 7,53, realno smo puno slabiji'

07.07.2022 u 09:09

Bionic
Reading

Ekonomski analitičar Željko Ivanković komentirao je za Newsnight odlazak ministra financija Zdravka Marića. Ivanković smatra da je Marić bio 'vanserijski' barem po tome što nitko tako dugo – šest godina – nije bio ministar financija u povijesti Hrvatske. Ivanković je dodao da su porezne promjene uvedene u vrijeme njegova mandata uvijek nekome pogodovale – podizanje plaće općenito, podizanje minimalne plaće, smanjivan PDV za određene grupe proizvoda

'Kad je htio uvesti porez na nekretnine, onda se digla strašna buka protiv toga, ali on je u svakom trenutku na neki način komunicirao s određenom socijalnom ili ekonomskom skupinom', ustvrdio je Ivanković u razgovoru za N1 te dodao da se Marić nikad nije uhvatio u koštac s iznajmljivačima apartmana jer bi to imalo i svoje političke, a i ekonomske efekte.

'Pitanje je kako bi prošle turističke sezone u vrijeme covida. Također nije promijenio disbalans prevelikog poreza na potrošnju (PDV) i premalog poreza na nekretnine. Porez na potrošnju daje stabilnost proračunu i ako uvodite zemlju u euro i imate određene proračunske ciljeve, onda zadirati u nešto takvo je rizično iako bi bilo potrebno. Velika porezna reforma koja bi smanjila PDV, koji je regresivan porez, više pogađa manje imućne. Uvođenje poreza na nakretnine koji bi trebao više pogađati imućne, pogotovo bi bio progresivan, a to je velika socijalna i ekonomska promjena. Za to treba biti mirna situacija i treba biti spreman izdržati poremećaje. To što to nije izvedeno govori da nije bilo hrabrosti, prave političke snage i da je postavljen jedan drugi ekonomski cilj, a to je bio ulazak u eurozonu', smatra ekonomski analitičar.

Ustvrdio je da će hrvatski građani ulaziti u eurozonu s manjom kupovnom moći, te da je to najveći problem s kojim se taj ulazak suočava. Inflacija koja je u Hrvatskoj visoka, 10,7 posto po zadnjem mjerenju, je i u odnosu na eurozonu viša.

'To u konačnici znači kao da Hrvatska ne ulazi s ovim nominalnim tečajem 7,53, koji drži skoro 29 godina, nego s jednim slabijim tečajem jer ako do 1. siječnja 2023. godine cijene zbog svih tih poremećaja porastu puno više nego u eurozoni to će biti kao da Hrvatska ulazi s lošijom pozicijom', rekao je Ivanković za N1 te naglasio da se s inflacijom u ovom obliku nismo susreli 40-ak godina.

  • +3
Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Građani očekuju od Primorca da brine za njih'

'Novi ministar financija Marko Primorac rođen je nakon inflacije ovog tipa. On je kao stručnjak sigurno jako dobro upoznat s hrvatskim fiskalnim sustavom, što se tiče ministarstva financija to je stvar karaktera, a što se tiče inflacije puno toga uopće ne ovisi o njemu. Međutim to nema veze jer hrvatski građani od njega i Plenkovića očekuju da se brinu za njih. Ne možete prevaljivati krivnju na Europsku centralnu banku, to je politička odgovornost', smatra Ivanković.

Nije siguran, kaže, koliko je Primorac svjestan, ali vjeruje da će postati. Usto Ivanković smatra da je Marić imao veliki osjećaj za političku komunikaciju i da ga zato ljudi doživljavaju kao najboljeg ministra.

'Davao je dojam da vas uzima u obzir. Zato su mu opraštali neke ekvatantne probleme, kao što je problem s Agrokorom. Primorcu je teškoća što se susrećemo s inflacijom s kojom se nitko jako dugo nije susretao', rekao je Ivanković.

Ustvrdio je da je politiku zapravo vodio Plenković i vjeruje da je puno toga Marić radio pod utjecajem u dogovoru s Plenkovićem, zbog političkih okolnosti. Pretpostavlja da će na početku Plenković voditi politiku i da se Primorac 'neće ponašati kao netko tko iskače iz tračnica'.