mišljenje ekonomista

Je li Marić najbolji ministar financija ikad? Ne slažu se baš svi: 'Lako je biti div u zemlji Liliputanaca…'

06.07.2022 u 12:06

Bionic
Reading

Često se može čuti, i to od običnih građana, da je Zdravko Marić najbolji ministar financija kojeg smo ikad imali. Pitali smo ekonomske analitičare slažu li se s tom tvrdnjom. Oni pozitivno ocjenjuju Marića kao prvog čovjeka Ministarstva financija, ali ukazuju na to da je on bio i potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo i u toj ulozi, smatraju, nije ostavio veći trag

Mariću je bio olakšan posao, ističe ekonomist Damir Novotny, time što je Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju bila primorana voditi odgovornu fiskalnu politiku.

'On je dosljedno sređivao javne financije unutar institucionalnih okvira EU-a i provodio mehanizme otklanjanja prekomjernih proračunskih manjkova. I u tome je bio iznimno uspješan. Prije koronakrize u javnom sektoru ostvarivali smo suficit. Disciplinirao je resorne ministre i doveo je javne financije u red. To su potvrdile u konačnici i agencije za rejting', rekao je za tportal Novotny.

Ističe da je Marić mogao to napraviti jer je imao političku podršku premijera Andreja Plenkovića. I to je, smatra Novotny, njihov zajednički uspjeh.

Mariću pak zamjera inertnost koju je pokazao kao potpredsjednik Vlade za gospodarstvo.

'Nije odigrao onu ulogu koju sam očekivao. Njegov kapacitet je puno veći. Imao je znanje da provede ozbiljne reforme na koje je sam ukazivao. Riječ je prije svega o reformi zdravstvenog sustava. To znači da je polovično odradio svoj posao. Barem ja tako mislim jer poznam njegove kapacitete. On je znao što treba napraviti, više puta smo razgovarali o tome, ali nije imao političke snage. Možda zbog toga što nije bio član nijedne stranke', mišljenja je Novotny.

  • +3
Zdravko Marić dolazi u Vladu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U budućnosti vidi Marića ili kao člana uprave zaduženog za financije u nekoj od velikih korporacija ili u nekoj međunarodnoj financijskoj instituciji.

Novotny misli da je pretjerano tvrditi da je Marić najbolji ministar kojeg je Hrvatska imala.

'U dosadašnjim vladama on je sigurno jedan od boljih. Prije svega jer je bio stručan. Mnogi naši ministri imaju problem s kapacitetom i stručnosti. Opet, da bi se dijelila titula 'najboljeg ikad' i takvi superlativi, mislim da je to pretjerano. Rekao bih da je lako biti div u zemlji Liliputanaca. On se isticao među lošim ministrima', izjavio je Novotny.

Profesor s Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić smatra da se Marića može nazvati 'najboljim ministrom financija kojeg smo imali', ali u političkim okvirima koje su postavili vladajući HDZ i premijer Plenković.

'Marić je znao što radi. Još je važnije to što je znao i što ne zna. Nije nikad tumačio ono što ne zna i nikad nije branio neobranjivo, već je vješto zaobilazio te teme. Za razliku od njega, prijašnji ministri često su tumačili ono o čemu nisu imali pojma', istaknuo je Jurčić.

S gospodarskom politikom aktualne vlasti Jurčić se ne slaže jer je, prema njemu, ona previše neaktivna.

'Od Marića niste mogli čuti kako on brani tu politiku, ali je bio njezin dobar izvršitelj. Međutim kao potpredsjednik Vlade za ekonomiju nije dao gotovo ništa. Kad bi netko sa strane, neupućen u političku situaciju u Hrvatskoj, ocjenjivao njegovu ulogu kao koordinatora poljoprivredne, turističke, okolišne i drugih politika, dao bi mu nedovoljan', rekao je Jurčić.

Ekonomski stručnjak Vuk Vuković smatra da je Marić dobro odradio posao kao ministar financija. Iako, naglašava on, dobar je svaki ministar koji zna reći 'ne' kad je riječ o davanju novca ili smanjivanju poreza.

'Kao pozitivne strane Marićeva šestogodišnjeg mandata istaknuo bih stabiliziranje javnih financija. Nemamo više velik deficit i pao je udio duga u BDP-u. Opet, čini mi se da nam dolazi nova recesija i nećemo vidjeti Marića kako bi se snašao u tim ozbiljnim ekonomskim okolnostima. Recesija izazvana covidom ipak je bila kratkotrajan šok i Marićeva reakcija je bila ok', rekao je Vuković.

Kao dobru Marićevu karakteristiku izdvojio je njegovu spremnost na razgovor i strpljivost da sasluša drugačije mišljenje.

'Drugo je pitanje koliko je bio spreman toga i napraviti. Ostao je nedorečen i nije sve dobro napravio kad je riječ o poreznoj reformi i problemu paušalnih obrta. Reforme su morale ići dosta brže, ali to opet ne ovisi o ministru, već o dinamici čitave Vlade', zaključio je Vuković.